Lazdijų rajone varlėms bus saugiau

Veisiejų regioninio parko (Lazdijų r.) darbuotojams nebereikės, kaip iki šiol, dėžėse per kelią Leipalingis–Kalvarija nešioti varlių – joms įrengtos specialios perėjos. Apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Anksčiau dėžėse tekdavo per kelią nuolat nešioti varliagyvius. Dabar jie patys galės saugiai kirsti kelią per dvi požemines pralaidas.<br>I.Maciulevičienės nuotr.
Anksčiau dėžėse tekdavo per kelią nuolat nešioti varliagyvius. Dabar jie patys galės saugiai kirsti kelią per dvi požemines pralaidas.<br>I.Maciulevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Sep 4, 2013, 8:14 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:06 PM

Lazdijų rajono Čivonių kaime judriame kelyje gausią varliagyvių migraciją iš Šlavanto ežero į šiltas pelkėtas balas kitapus kelio, ypač neršto metu pavasarį ir prieš lietų, palengvins ką tik baigta įrengti apsaugos sistema.

Ropliai ją atrado dar tik prasidėjus statyboms. Tokia saugi perėja tinka ir zuikiams, lapėms, kitiems smulkiems žvėreliams.

Prieš kelerius metus laikinas pačių parko darbuotojų įrengtas apsaugos tvoreles tarp 16ojo–17-ojo kilometro dabar pakeitė abipus kelio įrengtos 478 metrų ilgio ilgaamžės apsauginės gelžbetoninės sienelės ir dvi pralaidos.

Šiems darbams pusę milijono litų iš Kelių priežiūros ir plėtros programos skyrė Lietuvos automobilių kelių direkcija.

„Nuo šiol šį kelią saugiau įveiks ne tik visi varliagyviai ir ropliai, bet ir sumažės avarijų. Vairuotojai ant jų neužvažiuos.

Ypač pavasarį ar prieš lietų čia suintensyvėja šių gyvūnų judėjimas. Automobiliai jų tiek sutraiško, kad kelias tampa labai slidus. Dėl to per dieną čia yra įvykę net 10–12 avarijų.

Ir parko darbuotojų darbas palengvės. Tekdavo kelis kartus per savaitę duobėse prie apsauginių juostų įkastų po keliolika kibirų ar dėžių saugiai pernešti per kelią.

Per savaitę pernešdavome apie 1500 įvairių varlių, rupūžių, tritonų, balinių vėžlių ir kitokių roplių. O vieną savaitgalį per vieną dieną su dukra jų pernešiau net 4500”, – pasakojo Veisiejų regioninio parko ekologė Irma Maciulevičienė.

Parke veisiasi nemažai į Lietuvos raudonąją knygą ir Berno konvenciją įrašytų saugomų retų varliagyvių ir roplių rūšių – europinės medvarlės, smailiasnukės varlės, raudonpilvės kūmutės, žaliosios rupūžės, baliniai vėžliai ir kiti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.