Grybų šventė - Europos grybų sostinėje

Šeštadienį švintant Marcinkonyse, prie Kastinio, į šilą išskubės jau vienuoliktojo Lietuvos grybavimo čempionato dalyviai. O jam pasibaigus Grybų šventė tęsis Varėnoje, kuri Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungai, šiemet taps Europos grybų sostine.

Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

2013-09-27 13:42, atnaujinta 2018-02-21 17:45

Kas nedalyvavo grybavimo čempionate, tikros Grybų šventės nepajuto.  Tuo įsitikinęs jau šeštą kartą jame dalyvausiantis veisiejiškis ekonomistas Robertas Grigas, dar su trim bendradarbiais vėl subūręs Lazdijų savivaldybės komandą.

„Smagu ne tik dalyviams, bet ir žiūrovams anksti ryte Marcinkonyse prie Kastinio ežero rūke kylant saulei atverti grybautojų kiemelį. Paragauti dzūkiškų valgių, pasiklausyti dainų ir kartu padainuoti, pasitikti grįžtančius grybautojus. O grybaujant čempionate apima azaratas. Norisi surasti kuo daugiau baravykų ir kitų grybų, kad aplenktum varžovus iš įvairių Lietuvos vietų ir net užsienio“, - tvirtino R.Grigas.

Geriausia komanda laimės originalią juodosios keramikos meistro Petro Pretkelio sukurtą taurę. Ją popietę Varėnoje, Europos grybų sostinės parke, įteiks meras Vidas Mikalauskas. Ir kiti dalyviai neliks be dovanų.

Į Grybų šventę Varėnoje iš Vilniaus 8 valandą 30 minučių išvažiuos specialus traukinys, kurio keleiviams bilietas pirmyn ir atgal kainuos perpus pigiau.

Europos grybų sostinės parke miškų, daržų ir sodų gėrybėmis išpuoštuose seniūnijų kiemeliuose ne tik dzūkės kvies paragauti valgių iš grybų, grikių ir kitokių gardumynų. Varėnos miestai partneriai iš Baltarusijos, Lenkijos, Vokietijos, Rusijos į šventę atsiųs savo atstovų ir Europos kiemelyje atskleis savo šalių kulinarinį paveldą.

Senieji dzūkų amatai taip pat vėl nebus pamiršti, todėl atvykusieji į šventę galės išsirinkti nematytų lauktuvių.

O kas šiemet nespėjo prisigrybauti miške, mugėje ras įvairiausių grybų - šviežių, sūdytų, raugintų, marinuotų, džiovintų, keptų ir virtų.

Sporto mėgėjai taip pat galės pasivaržyti, o vaikai surasti jiems įdomių pramogų.

Medžio drožėjai skubės per kelias valandas skubės išskobti kuo gražesnę skulptūrą ir su savo kūriniu dalyvauti aukcione „Dzūkelis“. Muzikos, šokių ir dainų mėgėjai irgi tikrai neliūdės.

Vienuoliktasis Lietuvos grybavimo čempionatas. Rugsėjo 28 d. 7-10 val. Marcinkonyse, Kastinio ežero pakrantėje. Grybų šventė Varėnoje, Europos grybų sostinėje, 11 -24 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.