Laisvėje gyvenančių stumbrų Lietuvoje neliks

Kėdainių ir Panevėžio apylinkėse laisvėje gyvenantys stumbrai per porą metų bus suvaryti į aptvarus. Aplinkos ministerija planuoja, kad viena banda bus apgyvendinta Žemaitijoje – Žvėrinčiuje, o kita – Dzūkijoje, Dainavos girioje. Pasenę stumbrai bus iššaudyti.

Iš viso šiuo metu skaičiuojami 73 laisvėje gyvenantys gyvūnai.<br>V.Balkūno nuotr.
Iš viso šiuo metu skaičiuojami 73 laisvėje gyvenantys gyvūnai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Oct 2, 2013, 11:52 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:14 PM

Valstybės saugomi stumbrai kelia galvos skausmą ūkininkams, nes jie nuolat ištrypia jų laukus ir suėda derlių. Kasmet valstybė ūkininkų kompensacijoms skiria 300-500 tūkst. litų.

Aplinkos ministerija kreipėsi į mokslininkus, kurie padarė išvadas, kad Lietuvoje nėra pakankamai vietos stumbrams gyventi laisvėje. Esą miškai ir laukinės pievos šiuo metu yra per mažos, todėl stumbrai veržiasi į ūkininkų laukus.

Šiuo metu Panevėžio ir Kėdainių apylinkėse ganosi dvi didelės stumbrų bandos. Jos po truputį didėja. Iš viso šiuo metu skaičiuojami 73 laisvėje gyvenantys gyvūnai.

Aplinkos ministerija siūlo vieną stumbrų bandą apgyvendinti Žvėrinčiuje, Žemaitijoje. Ten esančiuose aptvaruose jau dabar gyvena laukiniai gyvūnai. Kitais metais stumbrams bus statomas naujas aptvaras. Iškelti stumbrus į Žvėrinčių esą bus pigiau nei į Dzūkiją.

Dzūkijoje aptvarai bus statomi vėliau, nes šiuo metu tam nėra pinigų, be to reikia paruošti projektus.

Kai kuriuos Seimo Aplinkos komiteto narius papiktino informacija, kad iškeliant žvėris pasenusius gyvūnus ketinama nušauti. Tačiau specialistai ramina, kad bus nušauti tik keli stumbrai.

„Laisvėje stumbrai atsidūrė netyčia – ištrūkę iš aptvaro“, - Seimo nariams teigė aplinkos viceministras Linas Jonauskas. Esą gyventi laisvėje gyvūnai neturi normalių sąlygų.

Specialistai taip pat žada, kad Dzūkijoje gyvenantys stumbrai turės galimybę vėliau išeiti į laisvę ir net poruotis su Baltarusijoje gyvenančiais stumbrais.

Planuojama, kad jau šiemet keli stumbrai bus išvaryti iš bandų ir bus tiriama jų sveikata. Taip pat neatmetama galimybė kelis stumbrus auginti perduoti privatiems asmenims arba juos bus leista sumedžioti. Esą nušauti galbūt bus leista tuos stumbrus, kurie padarė žalą ūkininkams. Tai bus kaip kompensacija žemdirbiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.