Viduklėje užaugusį rekordinio dydžio obuolį palaikė kopūstu

Sodybą Viduklės miestelyje prieš porą dešimtmečių įsigijusi Albino ir Teresės Ubų šeima nesitikėjo, kad bus įrašyti į rekordų knygą.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Oct 7, 2013, 7:03 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:43 AM

Sodybą Viduklės miestelyje prieš porą dešimtmečių įsigijusi Albino ir Teresės Ubų šeima nesitikėjo, kad bus įrašyti į rekordų knygą.

1998 m. jie sodyboje pasisodino porą dešimčių obelų, kurių sodinukus A.Uba parsivežė iš Klaipėdos.

„Sodą visada prižiūrėjo mano vyras. Jis specialiai pirko kuo įvairesnių veislių sodinukus, - apie dvejais metais vyresnio sutuoktinio pomėgį triūsti sode pasakojo 53 metų T.Ubienė. - Šį pavasarį jis taip smarkiai nugenėjo obelis, kad buvo gaila žiūrėti.“

Šeimininkai matė, jog „Bogatyr“ veislės obelis brandina kelis labai stambius obuolius, bet netikėjo, kad jie bus tokie didžiuliai.

„Mama, žiūrėk, kopūstas“, – šūktelėjo ant žolės gulintį obuolį pamačiusi šeimininkų duktė Roberta, su dešimties mėnesių dukrele atvažiavusi į tėviškę padėti nuskinti derlių.

Išvydę kone kamuolio dydžio obuolį stebėjosi ne tik šeimininkai, bet ir galiūną išvydę kaimynai. Dar labiau šeima nustebo, kai pasvėrė obuolį. Buitinės svarstyklės užfiksavo, kad obuolys svėrė 1,21 kilogramo.

Iš viso ši obelis subrandino 8 didžiulius obuolius, bet tik vieno svoris buvo per kilogramą. Likę svėrė po 0,6-0,9 kilogramo.

„Mes namą šildome kūrendami durpių briketus, o pelenus vyras barstė ant obelų. Matyt, ši natūrali trąša padėjo“, - svarstė T.Ubienė.

Rekordinis obuolys jau buvo šiek tiek pažeistas puvinio, todėl jį telefonu nufotografavę šeimininkai nutarė išsikepti pyragą.

Viduklės gyventojų sode užaugintas obuolys bus įtrauktas į Lietuvos rekordų knygą.

Didžiausias Lietuvoje užaugintas obuolys buvo užfiksuotas prieš dešimtmetį. Ligšiolinis rekordas buvo 0,92 kg svorio „Bogatyr“ veislės obuolys, užaugęs Kauno rajono gyventojo Remigijaus Gerulio sode.

Pasaulio rekordas 2005 m. buvo užfiksuotas Japonijoje: Hirosakio gyventojo sode užaugo 1,849 kg sveriantis obuolys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.