Lokys Kasparas sugrįžo į Kauną

Zoologijos sodo simboliu tapęs baltasis lokys Kasparas nuo šiol džiugins Tado Ivanausko zoologijos muziejaus lankytojus — šiemet sausį užmigdyto gyvūno iškamša jau atgabenta į Kauną. Ji įkurdinta netoli pagrindinio įdėjimo.

Lokio iškamšos gamyba užtruko daugiau kaip pusę metų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lokio iškamšos gamyba užtruko daugiau kaip pusę metų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

2013-10-14 12:49, atnaujinta 2018-02-21 04:54

Šakių rajone gyvenančiam meistrui Kęstučiui Bybartui prireikė nemažai pastangų pagaminti iškamšą, mat nesisekė gauti reikiamo dydžio karkaso. Muziejus už paslaugą sumokėjo daugiau kaip 10 tūkstančių litų.

Prieš 18 metų Taline pasaulį išvydęs lokys Kasparas buvo vienas zoologijos sodo lankytojų numylėtinių, tačiau porą pastarųjų metų sirgo onkologine liga.

Ant užpakalinės kojos atsivėrė negyjanti žaizda, su laiku ji vis plėtėsi ir gilėjo. Veterinarai globotinį gydė antibiotikais, vitaminais, tačiau situacija negerėjo. Tuomet nuspręsta nekankinti gyvūno ir jį užmigdyti.

Išsekęs plėšrūnas tuo metu svėrė 438 kilogramus, o sveiki ir stiprūs lokiai sveria 700–800 kilogramų. Nelaisvėje jie išgyvena apie 30 metų.

Šių metų pradžioje T.Ivanausko zoologijos muziejus pasipildė dar vienu įspūdingu eksponatu – Lietuvoje augusio bizono iškamša, kurią taip pat pagamino K.Bybartas. Darbas su pasiruošimu užtruko net 16 mėnesių.

Šis bizonas buvo 4 metų amžiaus, svėrė beveik 700 kilogramų, o jo ūgis siekė 180 centimetrų. Atgabenti iškamšą į Kauną tąkart prireikė sunkvežimio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.