Vilkus šaudo sparčiai

Panevėžio regione vilkai jau gali jaustis drąsiai, nes šįmet jų medžioklės sezonas truko rekordiškai trumpą laiką – tik 4 dienas. Per jas Rokiškio, Panevėžio ir Biržų medžiotojai paklojo tris jiems skirtus žvėris.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Nov 6, 2013, 7:50 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:03 PM

„Per medžioklę išgirdau, kad kažkas sutraškėjo. Tuomet maždaug už keturiasdešimties metrų pamačiau vilką.

Šūvis buvo sėkmingas, tiesiai vilkui į širdį. Ir jis iš karto nugaišo”, – pasakojo Rokiškio rajono Vyžuonos medžiotojų būrelio narys Nerijus Smalskys.

Jis vilko jauniklį sumedžiojo spalio 26 dieną per varyminę medžioklę, vykusią Užupio miške, rašo „Lietuvos rytas".

Spalio 29 dieną dar vienas vilkas krito Panevėžio rajone, o 30-ąją sėkmė pataikyti į žvėrį nusišypsojo Biržų rajono medžiotojui. Kupiškio medžiotojai prarado šansą, todėl šiame rajone siautėję ir gyvulius pjovę plėšrūnai ir toliau lieka neliečiami.

Šiais metais vilkų medžioklės sezonas prasidėjo ne spalio viduryje, kaip įprasta, o pabaigoje. Jo metu leista sumedžioti 21 vilką. Šio sezono medžioklės naujovė – kiekvienai apskričiai buvo nustatytas leidžiamų sumedžioti vilkų skaičius. Jis svyravo nuo vieno iki trijų.

Didžiausią skaičių – po tris vilkus buvo leista sumedžioti tik Alytaus, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus medžiotojams. Kitose apskrityse leista nušauti vos vieną arba du žvėris.

Tokie skaičiai parinkti atsižvelgiant į visuotinio vilkų skaičiavimo rezultatus. Nustatyta, kad Lietuvoje šiuo metu gyvena 208 vilkai. Tai yra mažiau, nei numatytas optimalus skaičius, kuris turėtų siekti 250.

Todėl leista sumedžioti tik dešimtadalį visų Lietuvos miškuose gyvenančių vilkų.

Medžiotojai nesnaudžia ir iki šios savaitės pradžios jau spėjo patiesti 12 plėšrūnų.

„Nors vilkų medžioklės sezonas numatomas nuo spalio vidurio iki balandžio pirmosios, paprastai jis niekada tiek netrunka. Leistinas skaičius vilkų sumedžiojamas anksčiau.

Kai medžiojamų vilkų limitas būdavo 40 ar 50, medžioklės sezonas trukdavo iki sausio. Atrodo, kad šiais metais jis bus dar trumpesnis”, – sakė Aplinkos ministerijos specialistė Jolanta Urbelionytė.

Medžioklės sezonas jau baigėsi ne tik Panevėžio, bet ir Kauno, Marijampolės apskrityse, kur medžiotojai taikliais šūviais patiesė leistiną vilkų skaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.