Vakarų Lietuvos meškos prognozuoja ilgą ir šaltą žiemą

Vakarų Lietuvos meškos prognozuoja ilgą ir šaltą žiemą. Meškų prižiūrėtojai kasmet stebintys žvėrių elgesį, prieš šią žiemą pastebėjo neįtikėtinai daug keistų pakitimų. Telšių rajono žvėrinčiaus meška Timofiejus, kuris praėjusiais metais išpranašavo žiemą iki pavasario, jau nuo ankstyvo rudens pradėjo ėsti tokiais kiekiais, kokių anksčiau neįveikdavo, praneša „Lietuvos ryto" televizija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-25 18:49, atnaujinta 2018-02-20 04:02

Kelios vištos per dieną, kibiras košės, kilogramai daržovių ir svarbiausia – medus. Timas žiemos miegui dar tik rengiasi, o tai reiškia, kad žiema Žemaitijoje gali būti vėlyva, bet ilga. Na, o Klaipėdos zoologijos sodo meška prognozuoja, kad šaltuko sulauksime jau netrukus.

Artėjant žiemai Telšių urėdijai priklausančiame žvėrinčiuje gyvenantį šešiolikmetį Timofiejų išvilioti iš šilto guolio gali tik medus. Girininkai sako, kad lokys šiais metais prieš žiemą kaip niekad daug ėdė ir užsiaugino storą riebalų sluoksnį.

Timofiejaus elgesį stebintys miškininkai prognozuoja, kad šįmetė žiema gali būti labai šalta. Stiprūs šalčiai esą išsilaikys iki pavasario.

Meškos prižiūrėtojai sakė, kad šiais metais meškinas užsiaugino didelį riebalinį sluoksnį ir jau vaikščioja aptingęs.

„Jo kailis šiemet toks visas liūliuojantis ir labai tankus. Nėra buvę tokio tankaus storo kailio“, - sakė Telšių rajono žvėrinčiaus prižiūrėtojas Petras Dabrišius. Prižiūrėtojas stebėjosi meškino ėdrumu ir net svarstė, kad gyvūnas gali persiėsti.

Na, o kol žvėrinčiaus Timofiejus dar tik ruošiasi žiemos miegui, Klaipėdos zoologijos sodo meška snaudžia jau pora savaičių. Jos prižiūrėtojas Edvardas Legeckas prognozuoja, kad šalnos jau ne už kalnų.

„Pagal visus stebėjimus meška atsigula nuo dviejų iki trijų savaičių prieš prasidedant šalčiams“, - sakė Klaipėdos zoologijos sodo savininkas E.Legeckas.

Įdomu tai, kad meška prieš užmigdama suvalgo labai daug paprikų.

Anot gyvūnų prižiūrėtojų tai, kad artėjanti žiema gali būti ilga arba šalta, išduoda ir kitų gyvūnų elgesys. Pavyzdžiui, žvėrinčiaus vilkai neįprastai anksti užsiaugino storą žieminį kailį.

Savo ruožtu sinoptikai prognozuoja, kad šiąnakt atslinksianti šalna, Lietuvoje neužsibus. Jau kitą savaitę prognozuojamas vakarų vėjas nuo jūros pusės išstums šalnas. Gruodį vidutinė oro temperatūra gali siekti laipsnį žemiau nulio. Sausio ir vasario mėnesiai, anot sinoptikų, šalčiu taip pat neišsiskirs iš ankstesnių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.