Viduržiemis Lietuvoje: šviežios daržovės ir prabudę žvėrys

„Nedažnai tokia žiema būna, kad beveik įpusėjus sausiui dar lauke skintais špinatais ar brokoliais prekiautume“, – stebisi daugiau kaip 15 metų daržoves auginanti ir Panevėžio turgavietėje pardavinėjanti Karsakiškio seniūnijos gyventoja Vilma Samienė. O Panevėžio miškų urėdijos girininkai jau pastebi pražydusių žibuoklių ir po mišką šmirinėjančių alkanų usūrinių šunų bei barsukų, kurie šiuo metu turėtų būti kietai įmigę žiemos guolyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jan 9, 2014, 6:45 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:08 PM

Daržovėmis centrinėje Panevėžio turgavietėje prekiaujanti V.Samienė iki šiol pirkėjams siūlo ką tik lauke nupjautų pekino salotų, špinatų iš neįšalusios dirvos iškastų petražolių ar pastarnokų šaknų, šiomis dienomis baigė pardavinėti nešildomame šiltnamyje užaugusias salotų gūželes.

Nuolatinės klientės – jaunos mamos – vis teiraujasi šviežiai užaugusių nedidelių brokolių savo mažylių košėms. Nors šalia yra ir atvežtinių iš kitų šalių daržovių, jos mieliau renkasi V.Samienės vienkiemyje užaugusias. Už kilogramą savo užaugintų brokolių dabar daržovių augintoja prašo 15 litų, nors įprasto sezono metu jie kainuoja perpus pigiau.

Brangesnės viduržiemy buvo ir šviežios lietuviškos salotos. Jų 100 gramų kainavo 4 litus, bet prieš kelias dienas V.Samienė jau išrovė paskutines jų gūželes. Baigiasi ir špinatų derlius.

Karsakiškietė jau nesitikėjo, kad sulauks šio salotų derliaus – rugpjūčio mėnesį jas pasėjus nešildomame šiltnamyje, rudenį daigeliai prastai augo. Tačiau dideliam daržininkės nustebimui, salotos sparčiai stiebtis pradėjo gruodį.

Panašiai nutiko ir su kitomis daržovėmis. Rudenį laukuose nupjovę pekino kopūstų galvas, Samai nespėjusias užaugti paliko, planavo tiesiog aparti lauką, bet dėl sauso rudens šių planų atsisakė. Tos paliktosios salotos sėkmingai ūgtelėjo, todėl turgavietės lankytojams V.Samienė dabar gali pasiūlyti ir ką tik iš lauko atvežtų šių daržovių.

Moteris džiaugiasi, kad kol kas gali vežti į turgų ir šviežiai pakastų pastarnokų, petražolių šaknų, salierų, ropių, žieminių bulvių (topinambų) gunbų. Šios daržovės iki šiol sėkmingai žiemoja po atviru dangumi, nors jau įpusėjo žiema.

„Labai akivaizdūs klimato pokyčiai“, – sako ilgametė daržininkė V.Samienė. Kol laikosi rudeniški orai, ji sėkmingai daržovėmis prekiauja atvirame lauko paviljone, kur jos ilgiau nesuvysta, nei uždarose patalpose.

Greta jos prekiaujanti ūkininkė iš Kėdainių rajono Laima Kačinskienė taip pat sako, kad tokia šilta žiema pasitaiko retai. Todėl kol kas nesibaimina sušaldyti ant atvirų prekystalių išdėliotų itališkų salotų ir krapų, lenkiškų pomidorų. L.Kačinskienė neseniai baigė prekiauti savo daržuose užaugintais špinatais, tačiau dar turi savo sodybos šiltnamyje užaugintų svogūnų laiškų. Už 100 gramų svogūnlaiškių ji prašo 3 litų.

Pasak Panevėžio centrinės turgavietės direktorės Astos Pačekajūtės, tokie šilti orai kaip šiųmetę žiemą – reti. „Pavyzdžiui pernai daržovių pardavėjai į uždarą paviljoną prekiauti persikėlė jau gruodžio pradžioje, kai ėmė stipriai šalti, o dabar juk jau įpusėjo sausis“, – sakė turgavietės atstovė. Šiomis dienomis ją nustebino viena močiutė, į turgų parduoti atnešusi dar lauke užaugusių ridikėlių.

Neįprastai šilta žiema stebisi ir miškininkai, pastebintys, kad apsigavo ir kai kurie augalai, ir gyvūnai.

Panevėžio rajono, Pyvesos girininkijos girininkas Valentinas Sarapas ant Pyvesos upelio šlaitų jau pastebėjo pavasario pranašų – išsiskleidusių žibuoklių, vis labiau brinksta medžių, krūmų pumpurai.

Viduržiemy turėję kietai miegoti savo urvuose, pakirdo ir po miškus ėmė šmirinėti usūriniai šunys, barsukai. „Jiems įprasto maisto – įvairių vabaliukų, augalų – dabar susirasti nėra kur, tai jie į šėryklas ateina, kur kitus žvėris šeriame. Burokus, obuolius godžiai kremta“, – sako girininkas V.Sarapas. Patyręs miškininkas į gamtos išdaigas žiūri ramiai. Jo nuomone, tikra žiema vis tiek ateis, o žvėreliai vėl keliaus į savo migius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.