Už sumedžiotą elnią – 20 tūkstančių litų bauda

Panevėžio rajone legaliai komercinės medžioklės plotuose medžiojęs kaunietis neilgai pasidžiaugė savo neeiliniu laimikiu – tą dieną sumedžiotu tauriuoju elniu. Prieš pykšteldamas į elnią, medžiotojas neteisingai nustatė žvėries amžių, todėl už savo šūvį kauniečiui teks sumokėti ne tik baudą, bet ir gamtai padarytą beveik 20 tūkstančių litų žalą.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Jan 10, 2014, 11:58 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:38 PM

Medžioklė su varovais vyko praėjusių metų lapkritį Panevėžio rajone netoli Naujamiesčio esančiame Berželių miške. Patyręs medžiotojas selekcininkas iš Kauno, 45–erių A.L. Pamatė, kaip į rūku užklotą laukymę išėjo maždaug trisdešimties elnių banda.

Pagautas azarto, kaunietis nusitaikė ir pykštelėjo į gražuolį elnią. 20–ties metų medžiotojo stažą turintis vyras žinojo, kad gali taikytis ir šauti tik į antrametį elnią. Žvėries amžių parodo ragai. Jeigu ant jų nėra nė vienos atšakos, elnias tinkamas medžioti.

Azarto pagautas šaulys per optinį taikiklį neįžvelgė, kad tauriojo elnio ragai turi mažas atšakėles. Tai reiškia, kad žvėris trečiametis, o į tokį yra draudžiama šauti. Tik paklojęs laimikį, medžiotojas pats pamatė savo klaidą.

Nušautą elnią apžiūrėjęs Panevėžio regiono aplinkos apsaugos agentūros Gyvosios gamtos inspekcijos viršininkas Alfredas Breivė papildomai dar kreipėsi į Vilniaus universiteto gamtos mokslų fakultetą, kad žvėries amžių patvirtintų mokslininkai. Jiems buvo nusiųstas trofėjus – elnio patino galva ir apatinis žandikaulis.

Mat už tokią klaidą medžiotojui teks sumokėti didžiulę baudą. Todėl skiriant ją, reikia įrodyti šios baudos pagrįstumą. Mokslininkai patvirtino, kad tikrai buvo nušautas trečiametis taurusis elnias.

Už tai kauniečiui medžiotojui teks sumokėti 500 litų administracinę baudą ir dar 19 110 litų už laukinei gamtai padarytą žalą. Dar užpernai tokia klaida medžiotojui būtų kainavusi kiek daugiau, nei 2000 litų.

Tačiau praėjusiais metais Aplinkos ministro Valentino Mazuronio iniciatyva baudos buvo padidintos dešimteriopai. Tiesa, jos buvo nukreiptos prieš brakonierius, tačiau įstatymas atsisuko ir prieš pačius medžiotojus. Netyčia neteisėtą šūvį paleidęs medžiotojas turės atsakyti kaip brakonierius.

„Man, kaip žmogui, gaila to medžiotojo. Jam teks sumokėti tikrai labai didelę pinigų sumą. Tačiau kaip pareigūnas, privalau laikytis įstatymų. Medžiotojas selekcininkas prieš paleisdamas šūvį, privalėjo įsitikinti, ar tikrai galima šauti. Jeigu nebuvo tikras, turėjo susilaikyti“, – sakė A.Breivė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.