Biržų aplinkosaugininkas gelbėjo užkonservuotą žaltį

Biržų rajono aplinkos apsaugos inspektoriui Artūrui Griškai šią savaitę teko neįprasta užduotis – gelbėti stiklainyje uždarytą žaltį nuo persigandusios biržiečių šeimos. Dvi dienas ieškoję po namus šliaužiojančio nekviesto svečio, privataus namo gyventojai pagaliau jį sučiupo, tačiau nežinojo kur dėti ir vos nepražudė.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2014-01-17 15:42, atnaujinta 2018-02-17 10:11

Aplinkosaugininkas A.Griška skambučio apie sugautą žaltį sulaukė vėlų pirmadienio vakarą. Apie 21 val. jam paskambinę žmonės klausė, kur jiems šį roplį dėti. „Kai paklausiau, kur jie jį laiko, paaiškino, kad užkonservavo stiklainyje“, – lrytas.lt sakė biržietis inspektorius.

Sunerimęs aplinkosaugininkas paprašė bent kelias skylutes stiklainio dangtelyje išdurti, kad žaltys neuždustų. A.Griškai paprašius ne laiku prabudusį roplį apgyvendinti ūkiniame pastate, biržiečiai kategoriškai atsisakė ir pasisiūlė jį tiesiog išleisti į gatvę. Tačiau tą naktį šaltukas spustelėjo iki -6 laipsnių, žaltys būtų mirtinai sušalęs. Todėl inspektorius šiaip ne taip priprašė, kad namo šeimininkai stiklainyje įkalintą žaltį šiltai palaikytų bent iki ryto ir tuomet pažadėjo jį paimti.

Nuvykęs į Kilučių gatvėje gyvenančios šeimos privatų namą, žaltį A.Griška iš tiesų rado stiklainyje, kurio daugkartinio naudojimo dangtelyje buvo išdurtos kelios skylutės.

Paaiškėjo, kad roplį ši šeima savo namuose „medžiojo“ jau porą dienų, kai netikėtai jį pastebėjo apsivyniojusį apie šiltą vamzdį. Žaltys vis spėdavo pasislėpti, nors žmonės net linoleumą atlupo, norėdami jį pagauti. Gaudynes apsunkino tai, kad visa šeima, išskyrus senelį, roplių paniškai bijo, todėl patys jo čiupti nedrįso, nors ir suprato, kad geltonas „ausytes“ turintis svečias – ne nuodinga gyvatė, o žaltys.

„Žaltys buvo ilgas, apie pusantro metro ilgio, tik labai plonas – matyt, nelabai geras jo gyvenimas buvo“, – juokavo A.Griška, roplį iš nesvetingų biržiečių namų išgabenęs į vienos rajono gyventojos vienkiemį. Inspektorius prašė, kad ji leistų žaltį apgyvendinti daržinėje, tačiau gyvūnus mylinti moteris žalčiui nusprendė per žiemą leisti gyventi savo gyvenamajame kambaryje.

Pasak ilgamečio aplinkosaugininko A.Griškos, paprastai tokiu metu žalčiai jau miega, tačiau kartais būna priversti ieškoti kitos ramios vietos. Pavyzdžiui, jei jų žiemojimo vieta apsemiama. O Biržuose taip dažnai būna, nes gruntiniai vandenys – aukštai. „Mieste jiems sudėtingiau rasti nuošalių vietų“, – sako inspektorius.

Pernai žiemą jis Biržuose gaudė tris žalčius – privačiame name, vaikų darželyje ir grožio salone. Pastarajame įsitaisęs prie masažo stalo roplys išgąsdino ir darbuotojas, ir klientes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.