Šernai Alytaus rajone krenta nuo pastereliozės

Šernai Alytaus rajone krenta ne nuo afrikinio kiaulių maro, o nuo pastereliozės - ligos, kurios

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 22, 2014, 12:28 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:01 AM

„Ištyrus Alytaus rajone Kalesnikų miške kritusį šerniuką, pasirodė, kad jam pastereliozė - liga, kuri šiaip nėra mirtina, bet esant silpnesniam imunitetui, gyvūnas gali nugaišti. Gali būti, kad ne specialistui simptomai gali atrodyti kaip afrikinio kiaulių maro“, - BNS sakė Veterinarijos tarnybos atstovė spaudai Jurgita Savickaitė.

Prieš mėnesį maždaug už 40 kilometrų nuo sienos su Baltarusija buvo rasta 11 negyvų šernų. Rusijos veterinarijos tarnyba „Rosselchoznadzor“ neatmetė, kad kiaulių maras iš Baltarusijos jau pasiekė ir Lietuvą, ji taip pat skelbė, kad Lietuva neva apribojo kiaulienos tiekimą iš Alytaus rajono.

Tačiau valstybinis veterinarijos inspektorius Marius Masiulis BNS praėjusią savaitę teigė, jog nėra jokių apribojimų šiame pietų Lietuvos rajone, nes nenustatyta nei afrikinio, nei klasikinio kiaulių maro užkrato.

Siekiant sustabdyti užkrato plitimą į Lietuvą, aplinkos ministras Valentinas Mazuronis leido medžioti šernus visus metus be apribojimų. Siekiama maždaug 100 tūkst. šernų populiaciją sumažinti iki 5-10 tūkst.

Lietuvoje ištirta apie 3 tūkst. šernų ir beveik 8 tūkst. kiaulių mėginių, tačiau maro užkrato nerasta. Vis dėlto jo grėsmė išlieka.

Europos Komisija (EK) pernai atmetė prašymą finansuoti tvoros pasienyje su Baltarusija statybą, siekiant sustabdyti laukinių gyvūnų judėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.