Nidos pakrantėje apledėjęs suoliukas stebina žmones

Nidos pakrantėje dunksantis žalsvu ledu padengtas suoliukas glumina net

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2014-01-24 11:44, atnaujinta 2018-02-17 03:53

Keistai apledėjęs suoliukas lyg magnetas traukia ne vien tiktai Nidos gyventojus. Prie jo jau sukinėjasi turistai, atvykę į Kuršių neriją pasigrožėti žiemos vaizdais. Marių ledo tvirtumą bandantys pirmieji stintų gaudytojai irgi žavisi gamtos stebuklu - spragsi fotoaparatais. Prie marių stovi ir daugiau tokių įrenginių, bet jie nepasikeitė.

Nidos suoliukas apledėjo per vieną naktį. Už tokią grožybę gyventojai turėtų dėkoti šiaurės vakarų krypties vėjams ir šalčiui -- kai bangos dar talžė betono krantinę, ant suoliuko tyškę vandens purslai pavirto ledu. Nuostabi gamtos kūryba sustojo, kai pakrantė užšalo. Per savaitę Kuršių marias padengė daugiau kaip 10 centimetrų storio ledo pluta.

Kai spusteli šalčiai, Neringoje sukrunta ir žemiškosios kilmės kūrėjai. Juodkrantiškio Alberto Danilevičiaus rengiamuose žiemos simpoziumuose iš žalsvo marių ledo luitų kuriamos originalios skulptūros. Atvykę poilsiautojai, poledinės žūklės mėgėjai gali grožėtis ne tik gamtos peizažais, bet neįprasta ledo skulptūrų galerija po atviru dangumi.

„Marių ledas - labai paslaptinga ir savita materija. Vėliau jau ne žmogus, o pati gamta tobulina tas ledo skulptūras. Permainingais orais jų formos ir spalvos nuolat keičiasi", - pasakojo A.Danilevičius.

Anksčiau jis savo darbus eksponuodavo ties Juodkrante, užšalusioje Gintaro įlankoje. Vėliau persikėlė į Preilą, kur žiemą knibždėte knibžda poledinės žūklės mėgėjai. Dabar ledo meistrai skulptūras tašo Nidoje - Parnidžio kopos papėdėje, ant užšalusių Kuršių marių.

Jos dažniausiai vaizduoja žvejus, kurie žiemą su meškerėmis kiurkso ant užšalusių marių net naktimis, nepaisydami žvarbaus šalčio ir sniego pūgų. Skulptūros primena iki šiol neužmirštą poledinės žūklės būdą - bumbinimą. Vietiniai žvejai po ledu spurdančias stintas į tinklus vilioja medinėmis kultuvėmis daužydami į eketes įspraustas lentas.

Apšarmojęs suoliukas Nidoje - iššūkis ledo skulptūrų meistrams. Rungtis su gamta nelengva. Paklaustas, kokios mintys sukasi galvoje žvelgiant į tokį šalčio kūrinį, A.Danilevičius mįslingai šypsosi.

Nidiškiai ledo skulptūrų galeriją Parnidžio kopos papėdėje paprastai atidaro per tradicinę žiemos šventę „Stintapūkis".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.