Kol žmonės šąla, žvėrys ir žuvys tokia žiema džiaugiasi

Kol kas ir laukiniams žvėrims, ir žuvims ši žiema nagų dar neparodė. Panevėžio medžiotojų ir žvejų draugijos vadovas Petras Narbutas džiaugiasi, kad Aukštaitijoje nėra daug prisnigta, todėl gyvūnams miškuose ir palaukėse ėdesio užtenka, o po storu ledo sluoksniu atsidūrusioms žuvims netrūksta deguonies. Savaitgalį reide dalyvavę Panevėžio regiono aplinkosaugininkai maloniai nustebo, kad žvejai darosi sąmoningesni – saugo ir save, ir gamtą.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jan 27, 2014, 6:08 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:10 AM

Žuvims deguonies dar pakanka

„Vandens telkiniai užšalo be sniego, todėl ledo storis siekia 20 ir daugiau centimetrų“, – sakė ilgametis Panevėžio medžiotojų ir žvejų draugijos vadovas. Jo teigimu, nors ledas ir storas, tačiau pavojaus dėl dūstančių žuvų nėra.

Aukštaitijoje sniego nėra daug, tad ežerų ar tvenkinių paviršius beveik plikas. Todėl saulės spinduliai lengvai prasiskverbia pro ledą, o vandens augalai fotosintezės metu išskiria žuvims reikalingą deguonį.

Drąsiai ant ledo lipantys žvejai vis dėlto turėtų neprarasti budrumo, ypač jei gerai nepažįsta vandens telkinio. Ledas ne visur gali būti tokio storio, kad išlaikytų žmogų – ten, kur yra šaltiniuotos vietos, teka srovė, jis gali būti dar netvirtas.

Padeda ir gamta, ir žmonės

Kol kas sėkmingai žiemoja ir laukiniai gyvūnai. Pasak P.Narbuto, kadangi sniego nedaug, rasti ėdesio jiems nesudėtinga, judėti netrukdo snieguotomis žiemomis po atolydžių susidaranti sniego pluta.

„Ir medžiotojai nuolat žvėris gausiai šeria. Kad neišzyliotų į kitų būrelių medžioklės plotus. Nešersi, tai žvėrys, ypač šernai, išsivaikščios“, – paaiškina, kodėl šėryklose žvėrių laukia medžiotojų vaišės, P.Narbutas.

„Briedžiai ir elniai šakelėmis minta, stirnos randa želmenų, uogienojų“, – vardija ilgametis Panevėžio medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas. Tiesa, medžiotojai pastebi, kad stirnas iš miškų guja vis gausėjanti lūšių populiacija. Šių į Lietuvos raudonąją knygą įrašytų plėšrūnų šalies miškuose vis daugėja, vis dažniau medžiotojams pasiseka šių gracingų didelių kačių pamatyti.

Reido rezultatai nudžiugino

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Alfredas Breivė lrytas.lt pasidžiaugė, kad žvejai darosi sąmoningesni. Savaitgalį surengto reido metu Panevėžio regiono aplinkosaugininkai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais Aukštaitijoje aplankė 27 vandens telkinius ir patikrino ten žvejojusius 89 žvejus.

Iš tokio pulko patikrintų poledinės žūklės mėgėjų tik 4 neturėjo žvejo bilietų, dar vienam buvo surašytas administracinis protokolas už tai, kad neturėjo specialių smaigų, kuriais galima kabintis į ledą įlūžus.

Šiuos kablius žvejai jau spėjo pakrikštyti „mazuronkabliais“ – aplinkos ministro Valentino Mazuronio, kuriam vadovaujant pernai buvo nuspręsta, kad tokius smaigus žvejai ant ledo privalo turėti, garbei.

„Galima sakyti, kad mūsų žvejai darosi sąmoningesni – ir smaigus pasiima lipdami ant ledo, ir gamtos nešiukšlina“, – sakė A.Breivė. Pareigūno teigimu, per savaitgalio reidą už šiukšlinimą nebuvo nubaustas nė vienas žvejys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.