Žvarbi sausio pabaiga - speigo dantis galanda pūga

Anot sinoptikų, sausis, kaip ir kiti žiemos mėnesiai, kupinas įvairių meteorologinių reiškinių. Tai rūkas, speigas, gūsingas žvarbus vėjas, pūga, pustymas, lijundra ir plikledis, būta ir pavienių perkūnijos atvejų.

Vietomis ant kelių dangų yra papustytų, slidžių kelių ruožų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Vietomis ant kelių dangų yra papustytų, slidžių kelių ruožų.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 31, 2014, 8:18 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:19 PM

Dėl naktį iškritusių kritulių šį rytą sudėtingiausios eismo sąlygos Jurbarko rajone, čia valstybinės reikšmės kelių dangos padengtos iki 5 cm sniego sluoksniu.

Pietų Lietuvoje, Šiaulių, Tauragės ir Kauno apskrityse eismo sąlygas sunkina snygis ir pustymas, vietomis ant kelių dangų yra papustytų, slidžių kelių ruožų.

Tauragės ir Kauno apskrityse bei Telšių ir Šakių rajonuose valomi ir barstomi valstybinės reikšmės keliai, praneša Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Rytinėje šalies dalyje bei Klaipėdos ir Panevėžio apskrityse magistralinių ir krašto kelių dangos sausos. Mažesnio intensyvumo rajoniniai keliai padengti privažinėtu sniegu.

Dieną eismo sąlygas sunkins snygis, pūga, pustymas, lijundra ir plikledis, perspėja kelininkai.

Anot sinoptikų, sausis, kaip ir kiti žiemos mėnesiai, kupinas įvairių meteorologinių reiškinių. Tai rūkas, speigas, gūsingas žvarbus vėjas, pūga, pustymas, lijundra ir plikledis, būta ir pavienių perkūnijos atvejų.

„Pastarosiomis dienomis patyrėme šalčio ir stipraus vėjo žvarbą, o penktadienį ir savaitgalį sulauksime kitokių, gal kiek rečiau esant tokiai oro temperatūrai kaip dabar pasitaikančių reiškinių – lijundros ir plikledžio“, – teigia sinoptikė Margarita Kirkliauskaitė.

Lijundra dažniausiai formuojasi oro temperatūrai svyruojant apie 0 laipsnių, tačiau retais atvejais ji pasitaiko, kai prie žemės paviršiaus laikosi žemesnė nei 5–10 laipsnių šalčio temperatūra. Tokių lijundrų buvo 2010 metų sausio 9–12 dienomis.

Šis reiškinys tokiomis oro sąlygomis susidaro dėl aukštesniuose atmosferos sluoksniuose keliaujančios šilumos. Kai beveik pusantro kilometro aukštyje temperatūra yra silpnai teigiama, drėgmės sankaupos būna skystojo pavidalo ir į žemę iškrinta smulkūs atšalę lašeliai. Kai kurie jų sušąla dar nepasiekę žemės ir tampa kristalais ar sniego kruopomis, kiti sustingsta susilietę su paviršiais ir sudaro ledo sluoksnį.

Penktadienį per Lietuvą slinks kritulių zona. Daug kur numatomi nedideli krituliai, daugiausia sniegas. Vakariniuose rajonuose kai kur susidarys lijundra, plikledis. Vietomis kils silpna pūga ir pustys. Didesnėje šalies dalyje vėjo gūsiai sieks 15–20 m/sek.

Temperatūra įdienojus svyruos tarp 6 ir 11 laipsnių šalčio.

Anot sinoptikų, šeštadienį krituliai gausumu irgi nepasižymės. Naktį daug kur, dieną vietomis truputį pasnyguriuos ir iš debesų turėtų pradėti dažniau kristi atšalę vandens lašai. Formuosis lijundra ir plikledis. Pietryčių, pietų vėjas išliks gūsingas – 15–20 m/sek.

Temperatūra naktį nukris jau vos iki 9–14 laipsnių šalčio, prie jūros išsilaikys 6 laipsnių šaltukas. Dieną termometrai rodys 3–8, pajūryje 0–2 laipsnių šaltį.

Sekmadienį sąlygos lijundrai bei plikledžiui formuotis išliks nebent kraštiniuose vakariniuose rajonuose. Kitur vėl vyraus sausesni orai, debesys ims sklaidytis. Vėjas rims. Temperatūra naktį bus 6–11, pajūryje – 2–4 laipsniai šalčio, dieną numatomas 2–7 laipsnių šaltis, prie jūros vyraus artima nuliui temperatūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.