Žvėreliai neteko maisto atliekų

Grūto parke zoologijos sodą įkūręs verslininkas Viliumas Malinauskas dėl afrikinio kiaulių maro grėsmės jau nušovė dvidešimt čia augintų šernų ir kiaulių. O likę gyvūnai stokoja ėdesio, rašo „Lietuvos rytas“.

Grūto parke zoologijos sodo gyventojai nebadauja, bet jų porcijos mažėja.<br>G.Rafanavičienės nuotr.
Grūto parke zoologijos sodo gyventojai nebadauja, bet jų porcijos mažėja.<br>G.Rafanavičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Feb 21, 2014, 7:00 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:02 AM

Jau kelerius metus dukart per savaitę į Grūto parką zoologijos sodo gyventojams iš Alytaus ir Druskininkų prekybos centrų būdavo atvežamos žmonėms nebetinkamos maisto atliekos.

Praėjusią savaitę tokia nemokama parama baigėsi.

Ji labai reikalinga ne tik šiam, bet ir kitiems zoologijos sodams, gyvūnų prieglaudoms, jaunųjų gamtininkų stotims, net ir ūkininkams.

Tačiau bandydama suvaldyti afrikinio kiaulių maro sukeltą grėsmę Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba tokią labdarą apribojo.

Išpenėti – sunku

„Turime daugiau kaip 140 rūšių paukščių ir žvėrių. Vien iš savo lėšų būtų sunku juos išpenėti. Ir taip jau kasmet išleidžiu apie 400 tūkstančių litų.

Prekybos centrų atliekos mūsų gyvūnėliams būdavo rimta parama. Be jos sunkiai išsiversime, todėl tikriausiai teks dalį gyvūnų nušauti“, – prognozavo V.Malinauskas.

Jis stebėjosi, kodėl vietoj nenaudingo visiems draudimo nebuvo įvesta griežta tvarka – sudaryti sąrašai, kas iš kokių prekybos centrų ima atliekas.

Pažeidėjams, kurie gautas atliekas naudotų netvarkingai ir ne pagal paskirtį, verslininkas siūlė nustatyti griežtas baudas.

Pyksta ir prekybininkai

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas pritarė, kad draudimas perduoti maisto atliekas ūkiniams ir laukiniams gyvūnams šerti nenaudingas ir prekybininkams, nes teks mokėti už utilizavimą.

„Kitą savaitę susitiksime su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba. Bandysime įtikinti, kad būtų nustatytas konkretus sąrašas parduotuvių ir gavėjų, kuriems galėtume perduoti atliekas“, – sakė L.Vilimas.

Kilo per didelė panika

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė teigė, kad teritoriniams padaliniams jau duotas nurodymas suskaičiuoti, kiek ir kokių gyvūnus globojančių įstaigų ir toliau norėtų imti iš prekybininkų nebetinkamas maistui prekes.

„O po to bus sprendžiama dėl minėto sprendimo taikymo konkrečiuose šalies miestuose ir rajonuose.

Kilo per didelė panika. Ir dabar nedraudžiama perduoti šias atliekas šunims, katėms ir kitiems neūkiniams žvėreliams ir paukščiams šerti.

Gal tik prekybininkams nepatogu skirstyti, tad geriau visai atsisakyti duoti“, – sakė J.Savickaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.