Poledinė žūklė – ne tik vyrų, bet ir moterų reikalas

„Nei žvyno, nei uodegos“, - vienas kitam linkėjo ant Kamužėlio ežero Molėtų rajono Mindūnų kaime sutūpę žvejai. Ir rūsčiai nužvelgdavo tuos, kurie gero laimikio linkėdavo ne šiuo posakiu, o įprastiniu „Sėkmės“. Žvejybos aistruoliai eketes gręždami ir stengdamiesi kuo daugiau kuojų, karšių bei ešerių pagauti Mindūnų žiemos šventės poledinės žūklės rungtynėse varžėsi jau devynioliktą kartą. Kas šįkart pagavo daugiau žuvų – vyras ar moteris?

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Feb 22, 2014, 5:01 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:49 AM

Pirmą kartą Mindūnuose poledinės žūklės varžytuvės surengtos 1995-aisiais. Ne vienas šiemet sėkmę ant ledo mėginęs nutverti žvejys yra dalyvavęs visose ar bent jau daugelyje kaimo žiemos švenčių, į kurias suvažiuoja ne tik aplinkinių rajonų žvejybos aistruoliai, bet ir žvejai iš tolimesnių Lietuvos vietovių ar kaimyninių šalių.

Šiemet ant Kamužėlio ledo, kurio storis siekė per 30 centimetrų, susirinko 98 žvejai. Dalyviai mažumą keikė atšilusį orą, mat jis pradangino sniegą, o ir po žūklės Mindūnų ir aplinkinių kaimų gyventojai bei svečiai negalėjo mėgautis čiuožimo valtimis ar leidimosi nuo kalno rungtimis.

Tačiau tai nenumalšino tradicinės žiemos šventės linksmybių – mugės prekiautojai siūlė ir pyragų, ir dešrų, buvo surengtos kareiviško bato metimo varžybos ir lenktynės avint slides, skambėjo dainos.

Dėl ne itin vykusio oro juokais teisinosi aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, į Mindūnus atvykstantis nebe pirmą kartą. Žiemos žūklės šventės „Mindūnai 2014“ nugalėtojus sveikino ir europarlamentaras, kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis.

Ant ledo – ir moterys

Aštuntą ryto pirmąsias eketes Kamužėlio lede išsigręžę poledinės žūklės aistruoliai rungtynes baigė po dviejų su puse valandos.

Didžiausias laimikis užkibo Algirdui Zakarkai iš Utenos – jo sugautos žuvys svėrė 2,51 kilogramo. Tarp moterų pirmoji – nuo mažų dienų meškerės iš rankų nepaleidžianti žvejė Danguolė Ramoškienė iš Anykščių, ji galėjo pasigirti 1,105 kilogramo laimikiu.

Antrasis tarp vyrų žvejų buvo anykštėnas Vytautas Lisauskas, trečiasis – molėtiškis Audrius Rinkūnas.

D.Ramoškienei moterų varžytuvėse nusileido antrąją vietą užėmusi uteniškė Rimutė Švilpienė ir trečioji Snežana Gaidienė iš Molėtų.

Penktus metus Mindūnuose besivaržantis Tadas Rinkevičius iš Molėtų tikino rungtis, kas didžiausią laimikį pagaus, nemėgstantis. Tačiau žodžiai žodžiais, o realūs darbai, jau suskaičiavus rezultatus, parodė ką kita – T.Rinkevičius pagavo didžiausią ešerį, jo laimikis svėrė 186 gramus. Pasibaigus žūklei buvo surengtos ir ekečių gręžimo varžybos. 15 ekečių greičiausiai išgręžė uteniškis Aistis Kukutis.

Žvejyba tapo pomėgiu

„Žuvų ežere nėra daug. Bet tokia ir yra varžymų esmė – sugebėti pagauti ten, kur nekimba. Žiūrėkite, ešeriukas pribėgęs, net per nugarą jam padaužau. Ešerius reikia privilioti, o tai sudėtingiau nei kuojas gaudyti“, - į savo eketę rodė žvejys Vaidas Valeika iš Molėtų.

Vyro užmojis buvo nemenkas – išsigręžė 10 ekečių.

„Gaudyti žuvis yra moteriškas darbas“, - tikino karšius ant Kamužėlio ledo gaudžiusi uteniškė R.Švilpienė. Kone nuo gimimo žvejojanti moteris šiemetinėse varžybose pelnė antrąją vietą. Jos laimikis svėrė arti pusės kilogramo.

Savo pomėgiu R.Švilpienė užkrėtė ir sūnų. Dabar jau suaugusi atžala dalyvauja ir tarptautinėse spiningautojų varžybose, šiemet Latvijoje užėmė penktąją vietą.

Šarūnas Paulaitis. prisipažino, kad žvejodamas ne tik įbeda akis į savo eketę, bet ir pasižvalgo į konkurentų maišelius – nenori jiems nusileisti. Septintus metus žvejojantis 25 metų farmacijos bendrovėje dirbantis technologu Š.Paulaitis įprato prie šio pomėgio paskatintas draugų.

„Jei noriu, žuvų nusiperku. O žvejoti einu, nes tai pomėgis ir ramybė, ypač kai vienas tai darai“, - sakė pirmą kartą poledinės žūklės varžybose dalyvaujantis Kęstutis Šeškauskas iš Molėtų rajono. Džiaugtis debiutanto sėkme jis negalėjo, tačiau nevengė iš savęs pasijuokti – jo maišelyje tebuvo viena žuvis.

Žvejoti – kone nuo gimimo

Ant Kamužėlio ledo nestigo ir vaikų.

Aštuonmetė Eligija Mackevičiūtė iš Molėtų žvejoja jau trečius metus. Šia aistra ji užsikrėtė nuo tėvų. Devynias žuvis sugavusi mergaitė, suskaičiavus rezultatus, buvo trečioji vaikų grupėje.

Pirmavo tarp vaikų Laurynas Pašiušis, antrąją vietą užėmė Kajus Miltenis. Jauniausias dalyvis, šeštadienį gaudęs žuvis, buvos vos šešerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.