Medžiotojų siekis įsiutino gamtos mylėtojus ir meno žmones

Afrikinis kiaulių maras graso ne tik visiems Lietuvos miškuose gyvenantiems šernams, bet ir vilkams. Mat užsimojus iššaudyti šernus gali tekti praretinti ir vilkų gretas, nes šie aktyviau taikysis į ūkiuose auginamus gyvulius, ims medžioti stirnas ir briedžius, o ir patys platins afrikinį kiaulių marą. Siekdama apsaugoti miško sanitarais vadinamus vilkus, organizacija „Baltijos vilkas“ apie vilkų ateitį antradienio vakarą sukvietė kalbėtis gamtos mylėtojus, mokslininkus, medžiotojus, ūkininkus bei žymius meno žmones. „Naikindami visus, kurie neleidžia mums patogiai gyventi, Žemę jau pavertėme atmatų krūva“, – sakė diskusijoje dalyvavęs teatro režisierius Gintaras Varnas.

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Feb 26, 2014, 9:22 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:52 PM

Sužinojęs apie siekius iššaudyti vilkus, G.Varnas liko nemaloniai nustebintas. „Vilko reikia tol, kol jis mums netrukdo? Tai yra baisus žmogiškas egoizmas. Vilkas turi tokią pat teisę gyventi kaip ir žmogus“, – kalbėjo menininkas. Jis teigė, kad gamtos grožiu dabar galima pasidžiaugti tik parkuose – ten, kur žmonių liko mažiausiai.

Į pokalbį įsitraukęs gamtosaugininkas Andrejus Gaidamavičius pabrėžė, kad tarp žmogaus ir vilko vyksta nuožmus karas, tačiau galima rasti būdų, kaip šį konfliktą išspręsti taikiai ir protingai. Kadangi vilkai gyvena šeimomis ir visam gyvenimui susiporuoja, jaunikliai, praradę tėvus, nesugeba išmokti medžioti ir gyventi miške. Tad iššaudžius vilkus kiltų dar didesnė grėsmė, kad likę gyvi jaunikliai užaugę bus dar agresyvesni žmogaus atžvilgiu.

„Vilkų elgesys priklauso nuo jo šeimos – tėvo, motinos ir kitų jauniklių. Jei negauna pamokų iš tėvų, vilkas gali tapti ir ūkininkams problemų keliančiu gyvūnu“, – tikino A.Gaidamavičius. Anot jo, svarbu žinoti ne tai, kiek turime vilkų, o kiek Lietuvos miškuose gyvena vilkų šeimų.

Nežino, kiek Lietuvoje yra vilkų

Suskaičiuoti visus vilkus, esančius Lietuvoje, – nelengvas darbas. Kaip sako medžiotojai, jų šiuo metu yra apie 500, nors oficialūs duomenys  perpus mažesni. Diskusijoje dalyvavęs medžiotojas, Vilniaus medžiotojų draugijos valdybos pirmininkas Algimantas Petrauskas tvirtino, kad medžiotojai jų suskaičiavo per 350, tačiau skaičius gali siekti ir iki 500. Tačiau, kaip sakė Vilniaus universiteto prof. habil. dr. Edmundo Lekevičius, per praėjusius 6–7 dešimtmečius vilkų Lietuvoje sumažėjo iš esmės – nuo 1500 iki 250. Kitų plėšrūnų ir jų grobio padaugėjo kone dešimčia kartų.

„Buvo laikas, kai už vilko nušovimą buvo mokami pinigai“, – sakė E.Lekevičius. Jo teigimu, septintajame dešimtmetyje visame pasaulyje užsimota naikinti visus plėšrūnus. Kai iššaudė plėšrūnus, prisiveisė elnių, jie nuėdė augaliją. „Sunyko medžiai ir krūmai, prasidėjo dirvos erozija, išnyko lašišos, bebrai. Laiku susipratę amerikiečiai savo šalyje ėmėsi atkurti vilkų populiaciją“, – pridūrė E.Lekevičius.

Pasak E.Lekevičiaus, pagal dabartinį grobį miškuose vilkų populiacija turėtų siekti 8 tūkst., o vilkui per metus tektų apie 30 stirnų.

Daugiau vilkų – mažiau avių

Siekis sumažinti vilkų populiaciją siejamas ne tik su afrikinio kiaulių maro plitimu. Diskusijoje dalyvavęs Avių augintojų asociacijos vadovas, ūkininkas Žilvinas Augustinavičius tikino, kad per didelis vilkų skaičius kelia rimtą pavojų gyvulius auginantiems ūkininkams.

Praėjusiais metais vilkai įsibrovė į aptvarą ir išpjovė avis. Ž.Augustinavičius rado papjautas 11 avių, dar 4 sužeistos netrukus nugaišo. „Vėliau ėriavedės ėmė masiškai prarasti ėriukus. Avys dar neatsivestus ėriukus prarado dėl išgąsčio, kai kurios vaikomos vilkų nusikamavo, kažkur susižeidė“, – spėjo ūkininkas, dėl vilkų išpuolio praradęs apie 70 ėriukų. Žilvino teigimu, būtų geriausia reguliuoti vilkų populiaciją ten, kur jie kelia daugiausia pavojaus žmonėms ir jų auginamiems gyvuliams.

Kaip sakė medžiotojas Algimantas, šiais metais vilkų populiacijos nustatyti nepavyks, nes žiemą nebuvo sniego, todėl nebuvo galimybių sekti jų pėdomis. „Šiemet sumedžiojamų vilkų skaičius bus nustatytas pagal praėjusių metų kvotą“, – tvirtino A.Petrauskas.

Ūkininkas Ž.Augustinavičius pridūrė, kad jei nebus išmedžioti vilkai, jie ims reguliuoti ūkininkų gyvulių skaičių, o ne ekosistemą.

Siūlo ne šaudyti, o apsisaugoti

Gamtos mylėtojas Andrejus Gaidamavičius siūlė, kad siekiant apsaugoti gyvulius ūkininkams vertėtų atsakingiau rinktis apsaugos priemones. „Reikia pasidalyti teritorijomis arba atidžiau saugoti ūkinius gyvūnus“, – kalbėjo gamtosaugininkas. Anot jo, ūkininkai turėtų pasidomėti, kaip efektyviai apsaugoti savo turtą, o ne prašyti išretinti vilkų gretas.

Tačiau medžiotojai tikina, esą likus ribotam skaičiui vilkų, nustos juos šaudyti. „Jei liks šimtas vilkų, nebemedžiosime“, – guodė medžiotojas A.Petrauskas.

Toks pasakymas apstulbino biologijos mokslų daktarą E.Lekevičių: „Jei Lietuvoje liks šimtas vilkų, jie nebesusitiks, nebemedžios patys. Juk jie – socialūs gyvūnai, medžioja gaujomis, o ne pavieniui.“

Kaip sakė gamtininkas A.Gaidamavičius, ūkininkų produkcija daugiausia skirta miesto žmogui. Jo nuomone, vertėtų ženklinti produkciją ir informuoti vartotoją, kad šis produktas yra iš draugiško vilkams ūkio. „Rinkdamiesi tokią produkciją žmonės skatintų kurtis draugiškus aplinkai ir gamtai ūkius“, – teigė gamtosaugininkas ir pridūrė, kad yra per 40 veislių šunų, kurie efektyviai atbaido vilkus. Be to, ūkiuose galėtų būti įrengtos aukštesnės tvoros ir veiksmingesni elektriniai piemenys.

Vis dėlto medžiotojų vizija – aiški: medžios tiek, kiek reikės. Be to, anot medžiotojų, vilkai medžiojami ne tik dėl populiacijos reguliavimo, bet ir dėl vertingo trofėjaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?