Nemuno žemupys po ledonešio: rusai patraukė į stintų žūklę

Ledonešis pro Rusnę nugarmėjo naktį į ketvirtadienį. Nemunas ties Skirvytės ir Pakalnės atšakomis iki pat pylimo privertė ledo lyčių kalnus, bet be jokios grėsmės paupių gyventojams.

Rusai ir vėl aplenkė lietuvius, kurie toje pačioje Skirvytėje išmesti tinklus ir traukti jais stintų valksmas dar iš viso negali.<br>A.Aleksėjūnienės nuotr.
Rusai ir vėl aplenkė lietuvius, kurie toje pačioje Skirvytėje išmesti tinklus ir traukti jais stintų valksmas dar iš viso negali.<br>A.Aleksėjūnienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksėjūnienė

2014-03-06 20:20, atnaujinta 2018-02-15 15:47

Kaip ir reikėjo tikėtis, po šiltos žiemos ir dar šiltesnės pavasario pradžios vandenų stichija problemų nepadaugino ir rūpesčių palyginti žemas potvynio lygis Nemuno deltoje žmonėms nesukėlė.

Netgi vienintelis susisiekimo su Šilute kelias iš Rusnės, septintojo kilometro atkarpa, tik pusantros paros buvo užlietas nedideliu 5-10 centimetrų vandens gyliu. Ketvirtadienį po pietų jis buvo jau sausas.

Neliko ledų Nemune ir Skirvytėje, upėse, kuriomis eina Lietuvos - Rusijos Kaliningrado srities siena, ir kaip mat rusų žvejų artelės suformavo mažąją laivybos flotilę, valčių kinkinį, pilną tinklų.

Trys žvejų brigados, pasikrovę išgyvenimui būtiną mantą – maisto ir buities reikmenis, jų atsargas bei darbo įrankius - į maišus supakuotus traukiamus tinklus - žūklėn Skirvytės upe pasroviui išplaukė anksčiausiai pamario krašte. Kovo šeštosios popietę.

Rusai ir vėl aplenkė lietuvius, kurie toje pačioje Skirvytėje išmesti tinklus ir traukti jais stintų valksmas dar iš viso negali. Nes pamario krašto žvejybos verslo subjektai iki šiol negavo atsakingų valstybinių įstaigų leidimų, suteikiančių teisę žūklauti Nemuno žemupy.

„Taip, leidimų mesti tinklus žūklavietėse, dėl kurių vasario mėnesio pabaigoje buvo varžomasi aukcione, mūsų žvejai dar negali. Nors ir laimėję konkursines vietas, įsiruošti jas žvejybos metui, kuris jau prasidėjo, iki šiol negali. Nes Aplinkos ministerija nepaskelbė protokolų, kuriais patvirtina aukciono laimėtojais jo dalyvius, neįformina dokumentu jų įmokų už teisę laimėtose vietose tris metus žūklauti“, - sako žvejybos verslo įmonių asociacijos „Lampetra“ vadovė Siga Jakubauskienė.

Vienas iš žvejybos verslo įmonių vadovų V.G. žurnalistei tvirtino, kad geriausiu atveju išplaukti gaudyti stintų prisieis gal tik pirmadienį. Nes, pasak jo, Aplinkos ministerija, organizavusi žvejybos vietų konkursą, pagal taisykles rezultatus patvirtina ir protokolus paskelbia per dvylika dienų.

„O šiandien yra aštuntoji diena, tad Aplinkos apsaugos agentūrų inspektoriai ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba leidimus mesti tinklus ir traukti stintas Nemune ir Skirvytėje mums išduos gal tik kitą savaitę“, - sakė V.G. Ir pridūrė, kad aukcioną konkursinių žūklės vietų dalyboms šiemet Aplinkos ministerijos biurokratams derėjo skelbti žymiai anksčiau.

O kokie buvo rusų pirmieji valksmai? Pilnais žuvų tinklais po pirmojo „užėjimo“ jie nespurdėjo. Stintų migracija į nerštavietes prieš upių srovę – dar neintensyvi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.