Prognozė: po netikusios žiemos laukia karšta vasara

Kovo mėnuo bus šiltas, drėgnas ir žymiai šiltesnis nei praėjusiais metais. Taip sako Lietuvos klimatologai. Šilčiausia bus mėnesio pabaigoje, tuo metu termometrų stulpeliai šoktelės iki 15 laipsnių pagal Celsijų.

Kovo mėnuo - ypatingai šiltas.<br>V.Ščiavinkso nuotr.
Kovo mėnuo - ypatingai šiltas.<br>V.Ščiavinkso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Mar 6, 2014, 11:45 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:13 PM

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, kovo mėnesio vidutinė temperatūra numatoma iki 4 laipsnių pagal Celsijų aukštesnė už įprastą temperatūrą. Daugiametė vidutinė temperatūra yra minusinė (-0,7 laipsnių pagal Celsijų).

Tai reiškia, kad kovo mėnesį sniego jau nebus – vyraus tik pliusinė temperatūra.

O viso pavasario vidutinė temperatūra numatoma 1,5 ar 2 laipsniais pagal Celsijų aukštesnė už vidutinę temperatūrą. Vidutinė daugiametė oro temperatūra yra plius 5,6 laipsniai pagal Celsijų. Tai reiškia, kad pavasario vidutinė temperatūra bus apie 8 laipsnius šilumos.

Kokią vasarą prognozuoja šiltas ir drėgnas pavasaris? Juolab, kad žiema taip pat buvo nežvarbi?

Orai priklauso nuo to, iš kur atkeliauja oro masės ir kur jos susiformavusios. Atšalimas kurį turėjome, buvo tuomet, kai šaltos oro masės įsiveržė iš šiaurinių regionų ir atkeliavo per Skandinaviją. Bet šiais metais mūsų orus lėmė Atlantinės oro masės, kurios ir atnešė tokį ankstų pavasarį“, - sakė klimatologė Audronė Galvonaitė.

Tikrasis klimatinis pavasaris paprastai ateina kovo pabaigoje. Kovas – dar šaltojo periodo mėnuo, bet tik šiais metais jis mus džiugina šiltais orais.

„Mes net neabejojame, kad vasara bus karšta. Nors visi sako, kad netikusi žiema atneš šaltą vasarą, pamiršta 2008 – ųjų žiemą ir vasarą. O kai paklausiame, prisimena tik vasarą - kuri buvo labai karšta. Tais metais žiemos praktiškai nebuvo – visą žiemą lijo, o kovo mėnesį sužydo visos gėlės. O vasarą visi leipo nuo karščio“, - visų skeptikų žodžius nubraukė A.Galvonaitė.

Anot jos, galima atsižvelgti ir į senovines prognozes. Pagal liaudies papročius, kokie bus kovo mėnesio 23, 24, 25 ir 26 dienų orai, toks bus ir pavasaris, vasara, ruduo ir žiema.

Jeigu tikėtume tokiais spėjimais, vasara turėtų būti tikrai karšta, nes kovo 24 dieną prognozuojama iki 15 laipsnių šilumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.