Sinoptikai žada šiltą savaitgalį, bet bjaurų pirmadienį

Panašu, kad į Lietuvą įžengė tikras pavasaris. Jis mus pasveikino gana maloniais orais – jau ketvirtadienį įdienojus nušvito saulė, aprimo vėjas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 21, 2014, 12:52 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:49 AM

Pavasario nuotaikomis jau gyvename daugiau kaip mėnesį. Tik praėjusį savaitgalį ramią pavasario tėkmę nutraukė su stipriu vėju ir pūgomis įsiveržęs arktinis šaltis. Sniegas užklojo laukus. Storiausia, arti 10 cm sniego danga, susidarė šiaurės rytiniuose rajonuose.

Sinoptikai tikina, kad šaltų oro bangų jau nebelaukiama. Tačiau galima prisiminti praėjusių metų kovus, kai pasitaikydavo visko.

Pavyzdžiui, praėjusiais metais sniegas išsilaikė iki pat balandžio mėnesio. Todėl praėjusio savaitgalio sniegas neturėjo pernelyg nustebinti.

Sinoptikai žada, kad visa ateinanti savaitė bus maloniai šilta. Gražiais orais lepina atėję šilti orai iš pietų.

„Visa ateinanti savaitė bus šilta ir graži, išskyrus pirmadienį, kuris bus gerokai šaltesnis. Net naktimis bus pliusinė temperatūra“, - sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikas Justinas Kilpys.

Jo teigimu, iki pat kovo galo išsilaikys šilta temperatūra. Panašu, kad tai jau tikras pavasaris.

Žiemos paskutiniai pasispardymai jaučiami kovo mėnesį, kai orai keičiasi labai dažnai ir kardinaliai: „Orų kaita, kuri buvo kovo mėnesį, yra normali mūsų platumoms. Po atėjusios šilumos, būna ir trijų dienų šalčių, kai pradeda snigti, o tuomet vėl sušyla iki dešimties laipsnių. O dar vėliau - vėl atšąla. Tai įprasta.“

Temperatūra kyla visur

Praėjusią savaitę šiaurės rytiniuose rajonuose buvo susidariusi žemiausia nakties temperatūra, antradienį nukritusi iki 9 laipsnių šalčio. Savaitės viduryje naktimis jau įsivyravo teigiama temperatūra, sniegas tirpo ir dėl dažno lietaus.

Pirmąją savaitės pusę dienos temperatūra dažniausiai siekė 4–6 laipsnius šilumos, bet jau vakar, sutinkant pavasarį, pietiniame šalies pakraštyje ji pasiekė 10 laipsnių šilumos.

Vidurio Europa astronominio pavasario pradžią sutiko saulėtais ir kone vasariškais orais. Temperatūra popiete daug kur šoktelėjo iki 20 laipsnių ir aukščiau.

Šis šiltas, sausas oras, nešamas iš pietvakarių, penktadienį plūstelėjo ir į Lietuvą. Tik temperatūra pas mus nekils taip aukštai.

Daugelyje šalies rajonų ji sieks 14–15, pietinėje šalies dalyje – 16–17 laipsnių šilumos. Tiktai Žemaitijos vakaruose bus vėsiau, apie 12–13, pajūryje – apie 8–10 laipsnių šilumos.

Didesnę dienos dalį debesų bus nedaug, tiktai popiete per vakarinius, šiaurinius rajonus nutįs debesų juosta, o vakare kai kur nukrapnos lietus. Gana stipriai pūs pietvakarių vėjas, padėdamas saulei džiovinti balas.

Tačiau šilumai šalyje įsitvirtinti neleis iš vakarų besiskverbiantis vėsesnis oras. Savaitgalį šalto oro frontas daugiausia apims vakarinę šalies dalį.

Šeštadienio naktį daug kur, daugiausia šiaurės vakarinėje šalies pusėje, trumpai palis. Temperatūra svyruos tarp 3 ir 8 laipsnių šilumos.

Dieną daugiausia be lietaus, bet bus gana debesuota. Temperatūra svyruos tarp 8 ir 13, pietrytiniuose rajonuose dar pakils iki 15–16 laipsnių šilumos.

Sekmadienį daugelyje rajonų numatomas lietus. Temperatūra naktį bus nuo 4 iki 8 laipsnių, dieną sieks 7–12, rytiniuose rajonuose dar spės sušilti iki 14–16 laipsnių šilumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.