Neries krantinės medžių buvo nebeįmanoma išgelbėti

Savaitės pradžioje Žvejų gatvėje pradėti pjauti medžiai vilniečiams sukėlė daug emocijų. Žmonės piktinasi, kad mieste vėl naikinama širdį džiuginanti žaluma. Atsirado tokį savivaldybės projektą vadinančių net „medžių genocidu“.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Apr 18, 2014, 3:22 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:09 PM

Portalas lrytas.lt pasidomėjo, kodėl pakrantės medeliai buvo nupjauti ir ką savivaldybė žada sodinti vietoj jų. Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Inga Simanonytė telefonu paaiškino, kad medžius jau reikėjo šalinti, kadangi jie buvo supuvę.

Vos 30–40 metų medžiai, pasak specialistės, nuo pat pasodinimo buvo pasmerkti ligoms. „Miesto medžiai turi būti sodinami specialiai jiems paruošus vietą, kadangi jų šaknys turi plėstis, gauti vandens, reikalingų vitaminų iš grunto“, – aiškino specialistė.

Neries pakrantės medžiai buvo sodinti aplaidžiai, todėl pamažu ir susirgo. Gelbėti jų nebuvo kaip, nes pati vieta tiesiog buvo netinkama. „Sovietmečiu taip sodinta buvo daug medžių: vietose, kur po žeme yra ir požeminių tinklų, ypač šalia kelių, – teigė I.Simanonytė. – Tas pats buvo su Gedimino kalno medžiais – nustatyta, kad augti jiems buvo sudėtinga.“

Supuvę, negaluojantys medžiai kelia pavojų žmonėms. Krintančios jų šakos gali rimtai sužeisti praeivius, apgadinti pastatus, automobilius. Žinoma ne viena skaudi nelaimė, kai nuo stipresnio vėjo nuvirtęs medis atėmė gyvybę.

Vietoj iškirstų medžių Žvejų ir Vasario 16-osios gatvėse sužaliuos penkiasdešimt naujų 10–15 metų liepaičių. Pasak specialistės, nauji medeliai paupyje bus sodinami kokybiškai, specialiai jų šaknims įrengus tinkamas vietas. Tokiu pat būdu Vilniuje jau buvo sodinti Gedimino prospektą, Šventaragio gatvę puošiantys medžiai.

Sutvarkius gatves, bus pakeista ne tik kelio danga, bet ir atnaujintas pėsčiųjų šaligatvis, įrengtas apšvietimas ir naujas dviračių takas. Taip pat keisis ir automobilių stovėjimo tvarka.

Gyventojų nepasitenkinimas mąžta

I.Simanonytė teigė, kad savivaldybė sulaukia pasipiktinusių gyventojų skambučių. Tačiau, pasak jos, jie dažniausiai piktinasi, nes nežino, kad kertami medžiai buvo supuvę. Paskambinusiems informacija būna patikslinama, paaiškinamos naikinimo priežastys.

Beveik visi gatvėse pakalbinti vilniečiai tvirtino tą patį: jiems nepatinka, kai mieste mažėja žalumos. Daugelis jų nė nenumanė, kad krantinės liepos buvo supuvusios ir pavojingos jiems patiems.

„Man asmeniškai buvo gražu, o dabar vaizdas visiškai pasikeitė... Dabar viskas plika. Net jei ir pasodins tuos naujus, man vistiek buvo gražiau seni medžiai. Tai, kad jie buvo supuvę, išgirdau tik dabar“, – tvirtino penkiasdešimt ketverių metų Aivaras. Išgirdę, kad vietoj senų medžių išdygs nauji, vilniečiai keitė savo nuomonę. „Aš apskritai blogai reaguoju į kertamus medžius. Tačiau jeigu jiems atsiranda alternatyva, tada, žinoma, gerai. Mums žalumos niekada nebus per daug“, – teigė trisdešimt vienų Artūras.

Jam pritarė septyniasdešimt ketverių metų Galina. „Man nepatinka. Iškirto medžius, o juk viskas tuoj turėjo sužaliuoti. Tačiau jeigu žada naujus pasodint net per du mėnesius, tada labai gerai“, – šypsojosi moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.