Daumantų atodangą sutvarkė, bet paslėpė

Už daugiau kaip 400 tūkst. litų sutvarkius Anykščių rajone esančią Daumantų atodangą, niekas nepasirūpino, kad lankytojai galėtų ją pasiekti. Nėra nei nuorodų, nei kelio, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

2014-05-04 08:43, atnaujinta 2018-02-14 08:39

Geologinis gamtos paminklas Daumantų atodanga yra tarp Kavarsko ir Anykščių, siaurame ruože ties Daumantų kaimu.

Maždaug 300 metrų ilgio ir 27 metrų aukščio stačiame dešiniajame Šventosios upės šlaite atsiveria keli čia slūgsantys geologinių uolienų sluoksniai: devono, neogeno bei kvartero – prepleistoceno ir pleistoceno, susiformavusių maždaug prieš 1,8–0,8 mln. metų.

Daumantų atodangą, įtrauktą į Valstybės saugomų gamtos paveldo objektų sąrašą, Anykščių regioninis parkas praėjusių metų pabaigoje sutvarkė: įrengti laiptai, takai, apžvalgos aikštelė, upės senvagėje pastatyta prieplauka, sutvarkyti ir čia esantys du požeminiai šaltiniai.

Tačiau norintys tai pamatyti savo akimis neišsivers be vietos žmonių pagalbos – kur pasukti nuo plento Kavarskas–Anykščiai, kad pasiektum Daumantų atodangą, žino tik jie, nes jokių nuorodų nėra.

Maža to, nurodyta kryptimi automobiliu pavažiavus apie 700 metrų laukuose šis vienintelis kelias tiesiog baigiasi ir dar antra tiek, palikus automobilį, teks eiti pėsčiomis.

„Nuorodų nėra, nes kol kas neturime normalaus kelio. Kai sausa, galima laukais važiuoti ir privažiuoti atodangą, bet kai šlapia – geriau nerizikuoti.

Prieš trejus metus su Anykščių rajono valdžia buvo susitarta, kad mes sutvarkysime atodangą, o savivaldybė įrengs iki jos kelią. Mes savo pažadus įvykdėme. Dabar jų eilė“, – paaiškino Anykščių regioninio parko direktorius Kęstutis Šerepka.

O Anykščių rajono savivaldybės meras Sigutis Obelevičius tikino, kad iki atodangos visada buvo lauko keliukas, kuriuo galima iki jos privažiuoti.

Tačiau žemėtvarkininkai nepaliko servituto ir su visu keliuku žemę atidavė savininkams. „Dabar bandome tartis su žemės savininkais ir ieškome abiem pusėms priimtino varianto“, – sakė S.Obelevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?