Lietus šalyje plačiai neišplis ir nebus gausus

Nuo Didžiosios Britanijos per Pietų Skandinaviją į šiaurės rytus išplitusi aukšto slėgio sritis vėl grąžina šiltus orus į Šiaurės bei Vidurio Europos vakarinę dalį.

Savaitgalį oras įšils iki 26 laipsnių šilumos.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Savaitgalį oras įšils iki 26 laipsnių šilumos.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alva Nagelytė

May 16, 2014, 8:35 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:27 PM

Tačiau rytinėse Vidurio Europos bei Balkanų šalyse nepalankias orų sąlygas lemia žemo slėgio sūkurys, susidaręs smarkiai padidėjus temperatūros skirtumams Pietryčių Europoje, kai iš šiaurės į pietus prasiskverbė šalto oro srautas.

Šis sūkurys driekiasi per visą troposferos storymę, keldamas smarkų lietų, perkūnijas, o susidūręs su šiauriau esančiu aukšto slėgio lauku ir smarkius vėjus.

Trečiadienį gausiausiai lijo Serbijoje, Rumunijoje. Vietomis lietaus kiekis siekė per 90 litrų į kvadratinį metrą.

Ketvirtadienį intensyviausio lietaus zona pasistūmėjo truputį šiauriau ir, be šiaurinių Balkanų, dar išplito Vengrijoje, Slovakijoje, Čekijoje, Vakarų Austrijoje. Dėl besitęsiančio intensyvaus lietaus daug kur Vidurio Europoje baiminamasi poplūdžio.

Šiandien gausiausio lietus zona toliau lėtai slinks į šiaurę, apimdama jau ir Pietryčių Lenkiją, Vakarų Baltarusiją. Lietus šiandien pasieks ir mūsų šalies pietinius rajonus.

Ciklono intensyvumas jau ims sparčiai mažėti, be to, jį stabdys šiauriau esantis aukštas slėgis, tad lietus šalyje plačiai neišplis ir nebus gausus.

Penktadienį beveik vientisas debesų šydas aptrauks pietinius šalies rajonus. Kiek gausiau palis Dzūkijoje ir kitur šalies pietryčiuose. Šiaurės vakarinėje šalies pusėje nelis ir bus gana saulėta.

Tad aukštesnė temperatūra bus šiauriniuose rajonuose – apie 18–20 laipsnių šilumos.

Vėsiau bus debesų dengiamuose pietryčiuose – apie 15–17 laipsnių šilumos. Naktį trumpam aprimęs šiaurės rytų vėjas dieną vėl pūs gana žvaliai.

Savaitgalį į Lietuvą iš rytų plūstelės stipresnė šiluma. Šeštadienis bus gana saulėtas. Didesnėje šalies dalyje lietus mažai tikėtinas, tik pietiniuose rajonuose vietomis gali trumpai palyti. Naktį numatoma tarp 6 ir 11 laipsnių šilumos, dieną šils nuo 20 iki 24 laipsnių šilumos.

Sekmadienį galimas trumpas lietus su perkūnija. Naktį temperatūra svyruos tarp 10 ir 15 laipsnių, dieną – tarp 21 ir 26 laipsnių šilumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.