Nuo Markučių kalvų atsiveria kitoks Vilnius

Net ir Vilniaus senbuviai mano, kad gražiausi miesto vaizdai atsiveria nuo Subačiaus gatvės apžvalgos aikštelės, jie čia vedasi savo svečius, užmiršdami, jog šalia yra rajonas, iš kurio matyti puiki panorama.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jun 8, 2014, 9:36 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:02 AM

Aštuonios apžvalgos aikštelės gali drąsiai varžytis su vadinamuoju Subačiaus kalnu, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Taip, čia nėra trinkelėmis išklotų šaligatvių, jų link neveda asfaltuoti keliai.

Pasiekti retam vilniečiui pažįstamas apžvalgos aikšteles galima tik kaimo šunkelius primenančiomis gatvėmis.

Laisvojo universiteto (LUNI) surengto žygio po Markučius dalyviai juokavo, kad apžvalgos aikštelės jau paruoštos turistams. Mat kelių dešimčių keliautojų kojos jų viršūnėse ištrypė želiančias dilgėles.

Kiekviename kieme – po šunį

„Kiekvienas save gerbiantis Markučių gyventojas laiko po vieną, o dar geriau – po du šunis. Tie, kurie jų neturi, – netikri gyventojai.

Todėl vaikščiojant šio rajono vingiuotomis gatvėmis lydi šunų amsėjimas. O jeigu dar ir pats vediesi šunį, lojimas nenutils“, – įspėjo LUNI koordinatorius Darius Pocevičius.

Iš tiesų įžengus į Markučių gatvę pasigirdo lojimas. Lojo paprasti kiemsargiai šunys, didesni vilkšuniai, neatsiliko net šiaip jau tylūs pudeliai.

„Ne, į Sibiro gatvę neisime. Per daug baisus pavadinimas“, – nusprendė keliautojai.

Primena apie alaus daryklą

Subačiaus gatvėje matyti kaminas. Daugelis vilniečių mano, kad tai vieno iš didžiųjų aludarių trejeto – Iljos Lipskio alaus darykla. Iš tiesų toje vietoje alų virė žydų tautybės Morduchas Ovsiejus Epšteinas.

Jis 1872 metais tuomečiame Paplaujos priemiestyje įkūrė alaus daryklą. Joje 24 darbininkai per metus išvirdavo iki 190 tūkst. kibirų alaus.

Vilniuje iš senųjų aludarių labiau žinomas Vilhelmas Šopenas, o M.O.Epšteino vardas nepagrįstai nukeliavo į užmarštį.

Tačiau būtent M.O.Epšteinas 1897 metais nupirko V.Šopeno alaus daryklą Tauro kalno papėdėje.

O užmirštas M.O.Epšteinas buvo vien dėl to, kad naudojo ne savo, o V.Šopeno prekės ženklus.

Beje, ši išsiplėtusi alaus darykla 1936-aisiais paskatino I.Lipskio alaus daryklos, veikusios Paupio gatvėje, bankrotą.

Ant kalno stūkso skulptūra

Netoli Belvederio gatvės ant kalno pasitinka skulptūra, apie kurią žino tik vietos gyventojai.

Skulptūros autorius – Nacionalinės premijos laureatas Antanas Kmieliauskas. Dailininkas ir skulptorius gyvena apačioje, Sibiro gatvėje. Vietiniai pasakojo, kad ant kalno įsikūrusi menininko giminaitė, todėl ir skulptūra pakilo aukštyn.

Nors Markučiai – kalvotas rajonas, jo gyventojai neišmoko statyti namų terasomis kaip Adrijos jūros pakrantėje. Tuo nesunku įsitikinti žvelgiant nuo bet kurio kalno. Todėl kiemai Markučiuose – su nuolydžiais.

Kai kur pasitinka tvoros

Vis dėlto labiausiai Markučius turėtų garsinti apžvalgos aikštelės. Tiesa, prie pirmosios, Gegužės gatvėje, pasitinka tvoros. Tačiau net ir per jas galima pasižvalgyti po istorinį Paplaujos priemiestį.

Kita apžvalgos aikštelė – taip pat Gegužės gatvėje. Ją pasiekti reikia tvirtų kojų, nes keliasdešimt metrų tenka kopti į statų kalną. Jo viršūnėje laukia minkštasuolis, kurį poilsiui atitempė vietos gyventojai.

Kitoje apžvalgos aikštelėje galima pailsėti ąžuolo paunksnėje. Apačioje – geležinkelis, Pavilnys. Virš galvos kyla ir leidžiasi lėktuvai.

„Jeigu iškirstume krūmus, apgenėtume medžius, vaizdas būtų kaip nuo nuostabiausio piliakalnio“, – ne kartą panašiai atsidusdavo D.Pocevičius.

Kol kas Markučiuose tuo niekas nesirūpina – turistai čia nekelia kojos.

O į atvykėlius vietos gyventojai žvelgia su nuostaba: „Ko jie į tuos kalnus ropščiasi?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.