Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Ūkininkai po nakties nustėro: avis vilkai suėdė iki šonkaulių

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Jun 11, 2014, 2:18 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:23 PM

Elektrėnų rajone gyvenantys ūkininkai vieną rytą atėję pažiūrėti gyvulių išvydo šiurpų vaizdą. Iš 27 augintų avių vienuolika buvo mirtinai sukandžiotos. Dar trys – sunkiai sužeistos. Ūkininko Nikodemo Leonavičiaus ir jo sūnaus ūkyje Liutonių kaime naktį iš pirmadienio į antradienį šeimininkavo vilkai.

Plėšrūnai pridarė daug žalos – papjauta veislinė avis, įvairaus amžiaus ėriukai, vienas baltavilnis mažylis buvo tik dviejų dienų amžiaus.

Tai, kad netoli namų siautėjo vilkai, ūkininkai suprato antradienio rytą. Kaimynai pranešė, kad pas juos atklydo viena Leonavičių ūkio avis.

Parsivarę gyvulį į ganyklą, šeimininkai pastebėjo, kad pievoje vaikštinėja labai mažai avių. Aukšta žole apžėlusioje ganykloje voliojosi negyvos avys.

Kai kurias avis ūkininkai rado toli nuo ganyklos – maždaug už trijų šimtų metrų. Matyt, peršokusios elektrinį piemenį, avys bandė sprukti upės link, bet plėšrūnai jas greitai pasivijo.

Ūkininkai net neabejoja – į jų ganyklą lengvo grobio atsliūkino vilkai. Dvi avys buvo visiškai suėstos – mėsa buvo švariai nugraužta nuo šonkaulių.

„Čia tikrai pasidarbavo vilkai. Akivaizdu, kad vilkai badauja – kitaip nepultų naminių gyvulių. Prieš metus keliems kaimynams taip pat išpjovė gyvulius. Manome, kad mūsų vietovėse gyvena vilkai, nes pastebėjau, kad miške nebėra stirnų. Anksčiau dar pamatydavai kokią stirną, pasibaidžiusią automobilio, tačiau pastaruoju metu – ne“, – pasakojo Nikodemas.

Be to, vienas nuo plėšrūnų nukentėjęs ūkininkas pasakojo ganykloje aptikęs pėdsakus. Šalia labai didelių pėdsakų matėsi ir mažesnių letenų įspaudai. Pažįstamas ūkininkas tąkart spėjo, kad apsilankė visa vilkų šeimyna.

Be papjautų, dar trys N.Leonavičiaus avys buvo sužeistos, vienai aviai ant sprando buvo matyti didelė iškąsta vieta. Ūkininkai sakė, kad prie gyvulių reikia artintis labai atsargiai – avys po nakties buvo gerokai išsigandusios. Vienas gyvūnas atrodė nesiorientuojantis aplinkoje.

„Turbūt iš išgąsčio. Labiausiai man gaila to vos keleto dienų ėriuko“, – sakė N.Leonavičiaus sūnus Ignas.

Pasidarbavo vilkai

Gamtos apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas“ steigėjas Andrejus Gaidamavičius teigė, kad dėl papjautų naminių gyvulių dažniausiai būna kalti ūkininkai. Pamatęs išpjautų avių nuotraukas, A.Gaidamavičius patvirtino, kad jas sudraskė vilkai.

„Tai žmogaus neūkiškumo ir atsakomybės stokos padarinys. Jeigu jiems sudaromos sąlygos – naminiai gyvuliai nėra tinkamai apsaugoti, tai vilkai juos ir sudraskys. Juolab kad ūkininkai turi žinoti, jog apylinkėse gyvena vilkai. Šiuo atveju galiu patvirtinti, kad papjautos avys – neabejotinai vilkų darbas“, – sakė A.Gaidamavičius.

Jo teigimu, žmonės kartais supainioja sulaukėjusių šunų siautėjimą su vilkais. Taip pat ūkininkai klaidingai mano, kad vilkai pjauna naminius gyvulius dėl to, kad taip medžioklės gudrybių moko savo jauniklius. Vilkai naminius gyvūnus puola tik iš bado.

„Kai vilkai puola naminius gyvulius, jie stengiasi perplėšti vidurius, nes nuo jų pradeda ėsti. Viena ar kelios avys turi būti gerokai suėstos. Šunys pjauna gyvulius pramogaudami, tik kartais paragauja kumpių. O vilkas savo skrandyje gali sutalpinti iki 10 kilogramų ėdesio – vėliau jį nuneša jaunikliams“, – pasakojo A.Gaidamavičius.

Sulaukėję šunys nėra tokie stiprūs kaip vilkai – jie padaro daug plėštinių, tačiau negilių žaizdų. Taip pat šunys neįstengia pasmaugti suaugusių ožkų ar stambių avių. Tuo tarpu vilko dantys yra dideli ir ilgi – įsikibęs į aukos gerklę, jis nesunkiai ją uždusina. Taip pat vilkas palieka gilių žaizdų, vienu kąsniu gali iškabinti daug audinių.

„Be to, lenkų mokslininkai yra ištyrę, kad ne visi vilkai yra linkę pulti naminius gyvulius. Ūkininkams pasiseka, jeigu šalia gyvena tokie vilkai. Tačiau vilkų šeimyna įprotį pjauti naminius gyvulius išsiugdo tik ūkininkų dėka. Galiu užtikrinti: jeigu ūkininkai likusias gyvas avis nesuvarys nakčiai į tvartą, vilkai grįš dar šią savaitę“, – tikino A.Gaidamavičius.

Norint apsaugoti gyvūnus, jų negalima nakčiai palikti atvirose ganyklose. Geriausia, jeigu gyvulius galima suvaryti į uždarą aptvarą. Taip pat apsisaugoti nuo vilkų padeda stiprūs aviganiai šunys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.