Nevėžyje nugaišo tūkstančiai žuvų

Tūkstančiai nugaišusių žuvų Nevėžyje savaitgalį sukėlė ant kojų aplinkosaugininkus. Pirminis jų spėjimas, jog žuvys žūsta dėl neįprastos kaitros pritrūkusios deguonies, nepasitvirtino.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Aug 4, 2014, 5:21 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:25 PM

Apie tai, kad Panevėžio rajone, ties Berčiūnais esančioje Nevėžio atkarpoje matyti gausybė negyvų žuvų, praėjusį penktadienį buvo pranešta bendrojo pagalbos centro telefonu. BPC budėtojai informaciją perdavė Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento specialistams.

Šie suskubo matuoti deguonies kiekį Nevėžio vandenyje. Tačiau deguonies trūkumo nebuvo užfiksuota. Kažkas iš Berčiūnų gyventojų sakė matę, jog penktadienį Nevėžiu plaukė purvinas putotas vanduo. Po to upėje aukštyn pilvais iškilo tūkstančiai žuvų.

„Atėjau maudytis, o upėje negyvų žuvų – kaip lelijų. Daugiausiai negyvos plūduriavo mažos žuvys, tačiau dugne pastebėjau ir didoką lydeką“, – pasakojo Berčiūnuose prie Nevėžio gyvenantis Henrikas Bronizas. Vyras sakė, kad per kelias karštas savaitgalio dienas nuo žuvų ėmė sklisti nekoks kvapas. Tačiau tai nesustabdė jo nuo maudynių.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos agentūros specialistai nustatė, kad išgaišusių žuvų yra maždaug 4 kilometrų Nevėžio atkarpoje. Ji yra miesto ir rajono teritorijose.

„Šiuo metu žuvys negaišta. Tikėtina, kad tai buvo momentinis apnuodijimas kokiomis nors medžiagomis. Gaila, bet tuo metu, kai upe plaukė taršalai, niekas apie juos mums nepranešė. O dabar sunku nustatyti, dėl ko nugaišo tiek žuvų“, – sakė Panevėžio agentūros gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vadovas Alfredas Breivė.

Gamtosaugininkai mano, kad tarša galėjo pasklisti iš Panevėžio laisvosios ekonominės zonos, kur šiuo metu vyksta statybos. Tačiau konkrečių įkalčių dar neturėjo. Specialios metodikos pagalba aplinkosaugininkai nustatė, gamtai padaryta žala gali siekti per 100 tūkstančių litų.

Atsakingi miesto ir rajono savivaldybės specialistai pažadėjo per šią savaitę negyvomis žuvimis užterštą upės atkarpą išvalyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.