Sraigių žūtis Kuršių mariose nustebino ne tik poilsiautojus

Kuršių marių pakrantes nuklojo tūkstančiai moliuskų kriauklių. Gamtininkai kol kas nežino atsakymo į klausimą, kodėl taip anksti masiškai žuvo sraigės.

Gamtininkai spėja, kad masinę sraigių žūtį galėjo sukelti deguonies stygius vandenyje pakilus jo temperatūrai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Gamtininkai spėja, kad masinę sraigių žūtį galėjo sukelti deguonies stygius vandenyje pakilus jo temperatūrai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-09-10 10:22, atnaujinta 2018-02-09 16:54

Ties Preila porą savaičių dirbantys vyrai gerokai nustebo pirmadienį pamatę tūkstančius į krantą išmestų moliuskų kriauklių.

Savaitgalį sraigės buvo nuklojusios Kuršių marių krantą Ventės rage. Ornitologas Vytautas Jusys sakė tokio reiškinio dar nematęs. Pasikeitęs vėjas kriaukles nuplukdė į kitą marių krantą. Dabar jų gausu ties Nida, Pervalka, Preila.

„Tai mūsų populiariausia rūšis, priklausanti dumblasraigėms. Toks jų kiekis susidarė dėl nežinomų priežasčių. Man irgi sunku paaiškinti, kodėl taip yra, nes masinei žūčiai dar per anksti“, – kalbėjo Jūrų muziejaus Jūrų faunos skyriaus vedėjas, vyr. biologas Remigijus Dailidė.

Šių moliuskų gyvenimo ciklas paprastai baigiasi spalį, atvėsus vandens temperatūrai.

Gamtininkai spėja, kad masinę sraigių žūtį galėjo sukelti deguonies stygius vandenyje pakilus jo temperatūrai.

Klaipėdos krašto gamtininkai pastebi, kad mariose ilgai laikėsi jūrinis vanduo, kuris buvo nustumtas palyginti toli. Manoma, kad tai irgi galėjo turėti įtakos sraigių žūčiai, mat šie moliuskai gyvena gėluose vandenyse.

Dar viena priežastis – į upes iš žemės ūkio patenkantis amoniakas, kuriam jautrūs visi bestuburiai.

R.Dailidė panašų reiškinį stebėjo kone prieš dešimtmetį. Tuomet marių pakrantes nuklojo 30 centimetrų storio kriauklių sluoksnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.