Pavojingos buitinės atliekos: kur mesti?

Manote, kad pavojingos atliekos gali susidaryti tik pramonės įmonėse ar kokio nors sudėtingo gamybinio proceso metu? Taip tikrai nėra. Kiekvienas su jomis susiduriame kasdien. Todėl reikėtų išmanyti, kaip jas tinkamai tvarkyti.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2014, 7:21 PM, atnaujinta Jan 29, 2019, 10:16 AM

Pavojingosiomis atliekomis vadinamos kenksmingos, degios, sprogstamosios, ėsdinančios, toksiškos, sukeliančios koroziją medžiagos. Taip pat tokios, kurios turi kitų savybių, galinčių neigiamai paveikti aplinką ir žmonių sveikatą. Tara, į kurią šios medžiagos buvo supakuotos ar į kurią jos buvo išpilstytos, taip pat priskiriama pavojingų atliekų kategorijai.

Buitinės chemijos pakuotės

Tuščios cheminių valiklių pakuotės, kuriose buvo įvairūs rūgštiniai, šarminiai ar kitokie chemikalai – pavojinga atlieka. Kenksmingos medžiagos įsigeria į plastiką.

Toks plastikas perdirbimui nebetinkamas. Įmetus tokią pakuotę į rūšiavimui skirtą konteinerį, galite užteršti visas likusias pakuotes.

Remonto atliekos

Kažką remontuojant, pavojingų atliekų susidarymo neišvengsite.

Tai - tuščios ir užterštos dažų, lako, įvairių skiediklių ar kitokių medžiagų pakuotės, taip pat šiomis medžiagomis užteršti skudurai arba netinkami naudoti darbo drabužiai.

Galvaniniai elementai

Arba baterijos. Jos, atsidūrusios šiukšlių konteineryje, po kurio laiko ima irti. Suirus baterijų korpusui lieka neapsaugoti sunkieji metalai, toksinės medžiagos, rūgštys. Šios medžiagos, patekusios į aplinką, kelia pavojų. Pavyzdžiui, sunkieji metalai, nutekėję per gruntą į požeminius vandenis, nuodija augalus. Vėliau tas pats vanduo, augalai arba jais mintantys paukščiai ir gyvūnai, pasisotinę tokia žole, atkeliauja ant mūsų stalo.

Sunkieji metalai yra amžini teršalai. Jie nesuyra, o tik keliauja iš vienos ekologinės nišos į kitą, grėsdami menkai nusakomomis pasekmėmis.

Elektronika ir elektros prietaisai

Tai, kad šių prietaisų mesti į buitinių atliekų ar rūšiavimui skirtus konteinerius, žinoma.

Tačiau pravartu žinoti ir tai, kad dauguma elektros ir elektronikos prietaisų sudedamųjų medžiagų gali būti perdirbamos ir panaudojamos pakartotinai.

Elektros lemputės

Dienos šviesos ir energiją taupančių lempučių sudėtyje yra gyvsidabrio. Tam, kad gyvsidabrio garai nepatektų į atmosferą, netinkamas naudoti lempas privaloma saugiai, nesudaužius atiduoti perdirbimui.

Apsinuodijimas gyvsidabriu pasireiškia sunkaus laipsnio centrinės nervų sistemos ir inkstų pažeidimu ir atitinkama jo klinika.

Automobilinės atliekos

Akumuliatoriai, panaudota alyva, ar ja užteršti skudurai, automobiliniai filtrai, amortizatoriai ir t.t. Tokios atliekos taip pat netinkamai tvarkomos į aplinką skleidžia pavojingas chemines medžiagas.

Pavyzdžiui, alyvoje yra tokių cheminių elementų kaip varis, cinkas, sunkieji metalai, chlorinti tirpikliai.

Kur mesti?

Pagrindinis klausimas – kur buityje susidarančias pavojingas atliekas reikia dėti? Viskas paprasta – jos nemokamai priimamos atliekų tvarkymo aikštelėse. Ten laikinai saugomos specialiose talpose, o vėliau perduodamos pavojingų atliekų tvarkytojams.

Buityje susidarančios pavojingos atliekos – itin taršus daiktas. Pavyzdžiui, išpiltas litras alyvos dešimtmečiams užteršia pusę hektaro žemės. Statistiškai per metus Lietuvoje sunaudojama iki 27 tūkst. tonų tepalų ir tepalinių alyvų. Tačiau tik apie 10 procentų šio kiekio yra surenkama ir sutvarkoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.