Didžiausią moliūgą Kretingoje išaugino 89 metų senolis

Šeštadienį Kretingoje vykusioje tradicinėje Moliūgų šventėje

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

2014-09-27 17:58, atnaujinta 2018-01-29 10:13

Tačiau šių metų didžiausio moliūgo konkurso nugalėtojas tapo neabejotinu visų švenčių dalyvių rekordininku savo amžiumi.

„O kiek man metų duosi?“, – klausimu į klausimą atsakė guvus pensininkas.

Tačiau bandymas nuspėti kretingiškio amžių jam sukėlė šypseną. Vyro atsakymas pribloškė – 89 – eri. Nuotraukai paprašytas atsistoti šalia savojo moliūgo pensininkas guviai perlipo per pakeliui buvusias mažesnes daržoves ir beveik devyniasdešimtmečio senolio nepriminė nė iš tolo.

Pasirodo, didžiausią šventės moliūgą P.Kristutis išaugino savo namo kieme.

„Vejos viduryje pasodinau keletą sėklų, o kai pamačiau, kad vienas moliūgas pučiasi labiausiai, mažesnius išskyniau, kad jie netrukdytų augti didžiausiąjam“, – pasakojo kretingiškis.

Sudėtingiausia moliūgu buvo rūpintis per vasaros karščius. Kasdien jis ant jo išpildavo po vieną, du kibirus vandens. O kai karščiai šoktelėjo virš 30 laipsnių, daržovei negailėdavo ir 3 kibirų per dieną.

Į šventę moliūgą atvežti padėjo P.Kristučio sūnus, o į mašinos bagažinę daržovę vos įritino du vyrai.

Vasaros karščiai koją pakišo daugumai moliūgų augintojų, todėl jau 16 metus rajono laikraščio „Pajūrio naujienos“ organizuojamas moliūgų konkursas sulaukė negausaus būrio dalyvių.

Daugelio ūkininkų išauginti moliūgai nesvėrė nė 30 kilogramų. Arčiausiai nugalėtojo buvo Lazdininkų kaimo gyventojo Nikodemo Litvino atvežta daržovė, kuri svėrė 83,250 kilogramo.

Trečią vietą užėmęs kretingiškis Renaldas Kaunas su 60 kilogramų svėrusiu moliūgu vos puskilogramiu aplenkė Mindaugą Drakšą iš Kretingos.

Šventės nugalėtojui P.Kristučiui atiteko tradicinis konkurso prizas - didelis kalakutas.

Mažesni moliūgai, kurie nė iš tolo neprilygo konkursantams, buvo panaudoti įvairioms meninėms instaliacijoms. Rajono bendruomenės ir įmonių kolektyvai visiems susirinkusiems pademonstravo, kaip meniškai išraižytomis ir papuoštomis šiomis daržovėmis galima sukurti tikrus meno kūrinius.

Šalia moliūgų šventės Kretingos Rotušės aikštėje triukšmingai šurmuliavo Rudens gėrybių mugė, kurioje rajono ūkininkai prekiavo savo derliumi: vaisiais, daržovėmis, uogomis, medumi. Sodininkai siūlė pirkti sodinukus, o tautodailininkai – margaspalvius rankdarbius.

Čia buvo galima paskanauti gardžiai išrūkytos mėsos, paragauti kvapnios naminės duonos ir gražų rudenį aptarti su kaimynu susėdus prie alaus bokalo. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.