Atliekų tvarkymo įrenginių naudą skaičiuos ir darbo vietomis

Visoje Lietuvoje kylantys mechaninio apdorojimo, mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginiai turės lemiamos įtakos ne tik gerinant atliekų tvarkymo sistemą: jų naudą vietos gyventojai pajus ir sukurtomis darbo vietomis.

Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

2014-10-13 13:25, atnaujinta 2018-01-27 13:30

Telšių regiono Jėrubaičių sąvartyne šią savaitę įkasta simbolinė kapsulė pradėjus statyti mechaninio ir biologinio apdorojimo įrenginius su anaerobiniu pūdymu. Kaip skelbia Telšių regiono atliekų tvarkymo centras, atliekų perdirbimo įrenginių gamykloje ketinama sukurti apie 20 naujų darbo vietų. Nauji įrenginiai regionui leis pasiekti visos Lietuvos iki 2020 m. užsibrėžtą tikslą ženkliai sumažinti į sąvartynus patenkančių buitinių atliekų kiekį. Pradėjus veikti naujiems įrenginiams, Telšių regione į sąvartyną pateks vos 30 procentų visų buitinių atliekų.

Mechaninio rūšiavimo įrenginiuose atliekos bus rūšiuojamos ir atrenkamos perdirbti toliau. Todėl popierus, stiklas, plastikas, metalai nebekeliaus į bendrą nepavojingųjų atliekų sąvartyną, o galės būti perdirbami ar panaudojami energijai gauti. Iš viso ketinama perdirbti ar kitaip pakartotinai panaudoti ne mažiau kaip 50 procentų bendro komunalinių atliekų kiekio.

Bioskaidžios atliekos bus nukreipiamos į fermentavimo tunelius. Čia iš atliekų išsiskirs biodujos, o iš jų gaminama elektra ir šiluma bus panaudojama sąvartyno reikmėms.

Atskirti bioskaidžias atliekas iš bendro atliekų kiekio yra ypač svarbu, nes neapdoros šio tipo atliekos sąvartynuose ne tik užima didelį tūrį, bet ir irdamos išskiria biodujas, kurios atmosferai daro didelį neigiamą poveikį.

Naujieji atliekų rūšiavimo ir apdorojimo įrenginiai Jėrubaičių sąvartyne turėtų pradėti veikti maždaug po metų. Aplinkos viceministras Algirdas Genevičius informavo, kad Telšiai – vienas iš kelių šalies regionų, kuriuose mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginių projektai vyksta sparčiausiai.

Į šių pirmūnų sąrašą patenka ir Alytaus, Panevėžio, Utenos, Tauragės regionai.

Šalyje statomi mechaninio apdorojimo, mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginiai iš mišraus atliekų srauto išskirs bioskaidžių atliekų dalis, antrines medžiagas ir perdirbti netinkamas, tačiau energinę vertę turinčias atliekas. Bendri jų pajėgumai sieks apie 1 milijoną tonų.

Statomi įrenginiai regionuose leis iš esmės pagerinti atliekų tvarkymo sistemą ir padės spręsti esminę jos problemą – didžiulius į sąvartynus patenkančius atliekų kiekius.

Lietuvoje vis dar šalinama, o ne perdirbama ar pakartotinai naudojama daugiau nei pusė susidariusių atliekų. Maždaug trys ketvirtadaliai susidariusių komunalinių atliekų tebėra šalinama sąvartynuose. Tai – pigiausias būdas jomis atsikratyti, tačiau taip gamtai daroma didžiulė ilgalaikė žala.

Valstybiniame atliekų tvarkymo 2014-2020 m. plane numatyta, kad ateityje Lietuva perdirbs ne mažiau kaip 65 procentus komunalinių atliekų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.