MBA įrenginiai pareikalaus dar aktyviau rūšiuoti atliekas

Visoje Lietuvoje šiuo metu sparčiai vyksta mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo (MBA) įrenginių statyba, leisianti dar labiau patobulinti atliekų tvarkymo sistemą. Iki 2015 m. pabaigos šalyje ketinama pastatyti vieną mechaninio apdorojimo ir 8 – mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginius. Tačiau tai anaiptol nereiškia, kad gyventojai į atliekų rūšiavimą nuo tada galės žvelgti atsainiau.

Visoje Lietuvoje šiuo metu sparčiai vyksta biologinio apdorojimo įrenginių statyba.<br>123rf nuotr.
Visoje Lietuvoje šiuo metu sparčiai vyksta biologinio apdorojimo įrenginių statyba.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Nov 6, 2014, 4:19 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 3:41 AM

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas teigia, kad MBA įrenginiai kaip tik pareikalaus didesnio gyventojų sąmoningumo ir aktyvumo rūšiuojant atliekas. To tikimasi ir iš Alytaus regiono gyventojų, mat šiame regione MBA statybos darbai vyksta itin sparčiai: lapkričio pabaigoje jau ketinama pradėti eksploatuoti mechaninius įrenginius, į kuriuos pateks Alytaus regione surinktos mišrios komunalinės atliekos. Biologinio apdorojimo įrenginiai regione pradės veikti kitų metų pavasarį.

Gerai šių įrenginių specifikos neišmanantys gyventojai gali imti manyti, kad nuo šiol atliekas gali rūšiuoti atsainiau ar visai nerūšiuoti – juk visai tai padarys MBA įrenginiai. Tačiau A. Reipas įspėja, kad yra priešingai – pradėjus veikti MBA įrenginiams atliekų rūšiavimas taps dar svarbesnis.

„Įrenginiai neišrūšiuoja tų atliekų, kurias tiktų perdirbti. Į įrenginius turi pateikti mišrios atliekos, susimaišiusios su, pavyzdžiui, maisto produktais, bioskaidžiomis atliekomis. Šie įrenginiai statomi tam, kad tos atliekos patektų ne į sąvartynus, o į įrenginius ir iš jų būtų išgaunama energija“, – aiškino A. Reipas. Mišrios komunalinės atliekos – tai jau išrūšiavus likusios buitinės atliekos, pavyzdžiui, higienos priemonės ar netinkamos kompostuoti maisto atliekos.

Pasak Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktoriaus, jei į MBA įrenginius patektų perdirbimui tinkamos atliekos, tai gali brangiai atsieiti ir gyventojams, ir įrenginių tvarkytojams. „Rinkoje šių atliekų vertė labai maža, todėl gali būti, kad už jų tvarkymą dar tektų primokėti. Be to, netinkamos atliekos, patekusios į MBA įrenginius, gali juos daužyti, sugadinti. Pavyzdžiui, buvo atvejis, kai kaime numirus žmogui giminaičiai visą jo turėtą patalynę išmetė į bendrųjų atliekų konteinerį. Patekusios į MBA įrenginius patalynės plunksnos skraido po visą patalpą“, – pasakojo A. Reipas.

Nors regiono gyventojai, A. Reipo pastebėjimu, vis labiau įgunda tinkamai rūšiuoti atliekas, pasitempti dar yra kur. Ruošdamiesi mechaninio rūšiavimo įrenginių startui centro darbuotojai ketina skleisti dar daugiau informacijos apie atliekų rūšiavimo svarbą.

„Ketiname išleisti ir lankstinuką, kuriam aiškinsime gyventojams, kokie įrenginiai pradės veikti regione, kokia jų reikšmė ir ko mes labai tikimės iš gyventojų kaip iš partnerių. Juk visi suprantame, kad, pavyzdžiui, į „Mercedes“ nesėdama su purvinais auliniais batais, ant jo sėdynių nelaikomi paršeliai ar bulvių maišai. Panašiai yra ir su MBA įrenginiais: kiekvienas įrenginys reikalauja tam tikros kokybės atliekų“, – aiškino A. Reipas.

Jau šį mėnesį Alytaus regione pradėjus veikti mechaninio rūšiavimo ir apdorojimo įrenginių stočiai, joje atskirtos frakcijos toliau bus tvarkomos atskirai: vienos smulkinamos ir kompostuojamos, kitos – perdirbamos ar deginamos. Įrenginiai leis kur kas efektyviau nei rankomis rūšiuoti mišrias atliekas, nes jie pajėgūs dirbti net 25 tonų per valandą pajėgumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.