Efektyviau tvarkyti atliekas padės ir elektroninės priemonės

Gyventojams, siekiantiems kuo efektyviau rūšiuoti atliekas ir nemesti jų į bendruosius konteinerius, į pagalbą skuba ir šiuolaikinės priemonės. Regioniniai atliekų tvarkymo centrai vienas po kito imasi įgyvendinti sprendimus, kurie leis žmonėms atsakingiau ir paprasčiau rūšiuoti atliekas, atsiskaityti už jų išvežimą ar išreikšti savo nuomonę apie šią paslaugą.

Vilkaviškio ir Kazlų Rūdos rajono savivaldybių gyventojai jau neprivalo stengtis patys atsiminti, kada išstumti konteinerį su atliekomis.<br>T.Bauro nuotr.
Vilkaviškio ir Kazlų Rūdos rajono savivaldybių gyventojai jau neprivalo stengtis patys atsiminti, kada išstumti konteinerį su atliekomis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Nov 7, 2014, 10:03 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 2:33 AM

Pavyzdžiui, Vilkaviškio ir Kazlų Rūdos rajono savivaldybių gyventojai jau neprivalo stengtis patys atsiminti, kada išstumti konteinerį. Tai už savininkus padarys atliekų valdymo programėlė „Eco App“. Ji gyventojams leis ne tik matyti atliekų išvežimo grafikus, bet ir pranešti apie netinkamai suteiktas paslaugas bei operatyviai sužinoti naujienas. Jei už atliekų išvežimą susidarys įsiskolinimas, gyventojams apie tai taip pat praneš ši programėlė.

„Eco App“ vartotojas matys atliekų surinkimo grafikus bei jų pakeitimus. Todėl gyventojas visada tiksliai žinos, kada išvežamos atliekos. Be to, apie artėjantį laiką išstumti konteinerius programėlė gali siųsti priminimus. „Eco App“ vartotojas taip pat gali matyti paprastai ir patraukliai pateiktą informaciją, į kokius konteinerius reikia mesti konkrečias atliekas. Todėl vos suabejojęs, kur dėti, pavyzdžiui, TetraPak pakuotę, gyventojas gali čia pat šią informaciją pasitikslinti telefone. Programėlė taip pat turi rūšiavimo žemėlapį: naudojantis juo, galima lengvai rasti arčiausiai esančius atliekų rūšiavimo konteinerius.

Be surinkimo kalendoriaus, programėlė taip pat turi ir papildomų paslaugų užsisakymo – pavyzdžiui, pavojingųjų ar stambiagabaričių atliekų išvežimo – funkciją. Atsiliepimus apie suteiktas paslaugas gyventojas taip pat gali palikti pasinaudodamas „Eco App“: pavyzdžiui, įvertinti personalo elgesį, konteinerių būklę ar atliekų surinkimo grafikus.

Šiemet pristatyta mobiliąja programėle gali naudotis bendrovės „Ecoservice“ klientai. Bendrovės atstovai sukurti šią išmaniąją paslaugą nusprendė pastebėję, kad vartotojai painioja buitinių ir antrinių atliekų surinkimo grafikus, vis pamiršta laiku išstumti konteinerį.

Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro ryšių su visuomene specialistė Liucija Burbienė informavo, kad Marijampolės apskrityje tokia programėle naudotis siūloma tik Vilkaviškio ir Kazlų Rūdos savivaldybėse.

Pasak specialistės, visai apskričiai pasinaudoti šia programėle kol kas nėra galimybių, nes ji pritaikyta savivaldybėms, kuriose yra tik vietinė rinkliava – viena mokesčių rūšis. O regiono gyventojams sudaryta galimybė pasirinkti jiems tinkamiausią mokėjimo būdą – yra ir vietinė rinkliava, ir galimybė už atliekas mokėti pagal sudarytas konkrečias suatrtis. „Todėl gyventojams paskaičiuoti, kiek jie turi mokėti, ši programėlė Marijamplės regione negali. Ji gali tik priminti, kada bus surenkami konteineriai, ir parodyti, kokiu grafiku važiuoja surinkėjai“, – teigė L.Burbienė.

Pasak specialistės, atliekų tvarkymui naudoti daugiau išmaniųjų technologijų nebūtų sunku ir Lietuvoje, tačiau tai kainuotų nepalyginamai daugiau.

„Pavyzdžiui, Pietų Korėjoje kiekvienas atliekų turėtojas, įmetęs jas į konteinerį, perbraukia specialia kortele. Konteineris pasveria atliekas, iš karto suskaičiuoja mokėtiną sumą ir ją nuskaičiuoja nuo sąskaitos. Tačiau ši sistema yra be galo brangi“, – pasakojo L. Burbienė. Todėl Marijampolės regione apsiribojama kuklesniais, tačiau taip pat funkcionaliais šiuolaikiškais sprendimais. Pavyzdžiui, sąskaitas ir mokėjimo pranešimus gyvenotjai gali gauti elektroniniu būdu. Į elektroninio pašto dėžutes mokėtojai sulaukia ir kitos svarbios informacijos apie naujoves mokesčių, rinkliavų, konteinerių dalijimo, aptarnavimo srityse.

Tuo metu Telšių regiono atliekų tvarkymo centras gyventojams taip pat neseniai sukūrė rinkliavo e–savitarnos svetainę. Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą mokėtojai internetinėje svetainėje nuo šiol gali rasti visą informaciją apie jiems išrašytus dokumentus ir jų apmokėjimus.

Taip pat nuo dabar informaciją apie mokėjimą regiono vartotojai gali gauti elektroniniu paštu. Pranešimas mokėtojams pateikiamas PDF formatu: jį apmokėti galima ne tik internetu, bet ir atsispausdinus pateikti banke, pašte ar kitose įmokų priėmimo vietose.

Artimiausiu metu vis daugiau pastangų ir dėmesio bus skiriama tam, kad gyventojai kuo efektyviau rūšiuotų susidarančias atliekas. Valstybiniame atliekų tvarkymo 2014–2020 m. plane numatyta šalies savivaldybėse kuo labiau siekti įgyvendinti principą „teršėjas moka“. Tai reiškia, kad visas atliekų tvarkymo išlaidas turi apmokėti pirminis atliekų darytojas, dabartinis ar ankstesnis atliekų turėtojas arba produktų, dėl kurių naudojimo susidaro atliekos, gamintojas ar importuotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.