Klaipėdiečius rūšiuoti atliekas skatina modernūs konteineriai

Naujus požeminius ir pusiau požeminius konteinerius visame mieste įrengianti Klaipėda jau džiaugiasi geresniais atliekų rūšiavimo rezultatais. Klaipėdos savivaldybės specialistai tikisi, kad pastaraisiais metais žymiai pagerėjusi atliekų rūšiavimo situacija mieste šiemet taps dar geresnė.

Pastačius požeminius konteinerius ir komunalinių atliekų turinys tampa vis švaresnis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pastačius požeminius konteinerius ir komunalinių atliekų turinys tampa vis švaresnis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

2014-11-17 10:49, atnaujinta 2018-01-21 07:34

Pirmiausia požeminių konteinerių aikštelės įrengtos pietinėje miesto dalyje. Įprastai kiekvienoje aikštelėje yra 5 konteineriai, iš kurių 2 skirti mišrioms komunalinėms atliekoms, o likusieji – antrinėms žaliavoms: stiklui, plastikui, popieriui. Dar šiemet bus baigtos įrengti visos suplanuotos aikštelės šioje miesto dalyje – iš viso jų bus 50.

Šiaurinėje miesto dalyje, daugiabučių kvartaluose netrukus ketinama įrengti pusiau požeminius konteinerius, o Senamiestyje ir centrinėje miesto dalyje, kur trūksta vietos – požeminius. Pusiau požemines aikšteles šiaurinėje Klaipėdos dalyje ketinama įrengti kitąmet. Iš viso jų bus 27.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė teigė, kad naujuosius konteinerius puikiai įvertino ir gyventojai, ir atliekų tvarkytojai. Iki šiol uostamiesčio daugiabučių kvartaluose komunalinių atliekų konteineriai stovėdavo beveik prie kiekvieno namo, o rūšiavimui skirtų „varpelių“ komplektas būdavo skiriamas keletui namų. Todėl plastiko, stiklo, popieriaus atliekas išmesti norintiems gyventojams dažniausiai tekdavo specialiai eiti į kitą kiemą.

„Dabar, įrengus pusiau požeminių konteinerių aikšteles, gyventojai vienu kartu toje pačioje aikštelėje gali išrūšiuoti atliekas ir mesti į skirtingus konteinerius. Be to, pusiau požeminiai konteineriai turi nedidelio skersmens angas, todėl į juos neįmanoma išmesti padangų, statybinių atliekų, baldų, televizorių ar kitų stambiagabaričių atliekų. Žinoma, pagal miesto atliekų tvarkymo taisykles jų ir anksčiau nebuvo galima mesti į konteinerius, bet tokia praktika egzistuodavo. O dabar klaipėdiečiai neišvengiamai turi domėtis, kaip atsikratyti tokių gabaritų atliekų“, – teigė J. Simonavičiūtė.

Stambiagabarites atliekas klaipėdiečiai turi vežti į stambiagabaričių atliekų priėmimo aikšteles, kurių mieste yra net trys. Visose jose atliekos priimamos nemokamai.

„Pastačius požeminius konteinerius ir komunalinių atliekų turinys tampa vis švaresnis. Sąvartyne esančioje rūšiavimo linijoje iš bendro atliekų srauto galima išrūšiuoti daugiau antrinių žaliavų“, – sakė J. Simonavičiūtė.

Tai, kad uostamiestyje atliekų rūšiavimui gyventojai skiria vis daugiau dėmesio, liudija ir statistika. Užpernai antrinių žaliavų surinkimas mieste nuo bendro atliekų kiekio tesiekė vos 3 procentus, o pernai – jau apie 10 procentų.

Šiemet šiuos duomenis tikimasi dar labiau pagerinti, nes pavasarį antrinių žaliavų surinkimo konteineriai buvo išdalinti ir individualių namų kvartalams. Juos aptarnaujantys atliekų vežėjai konstatavo, kad šiuose konteineriuose gyventojai stropiai meta stiklo, popieriaus, plastiko atliekas.

Naujųjų požeminių konteinerių patogumą įvertino ir patys gyventojai. „Kai pradėjome statyti pirmuosius konteinerius pietinėje miesto dalyje, į savivaldybę pasipylė skambučiai, laiškai, prašymai su gyventojų parašais. Žmonės pageidavo, kad tokie konteineriai kuo greičiau būtų įrengti ir jų kiemuose“, – pasakojo Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.