MBA įrenginiai kyla jau ir Vilniuje

Simbolinės kapsulės įkasimu sostinėje šį mėnesį prasidėjo mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) įrenginio statybos darbai. Specialistai žada, kad modernus įrenginys funkcionuoti pradės jau maždaug po metų.

Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Nov 19, 2014, 11:41 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 3:08 AM

Tai – svarbi atliekų tvarkymo visame Vilniaus regione sistemos, kuria siekiama kuo daugiau atliekų perdirbti arba kitaip pakartotinai panaudoti, dalis. Iš daugiabučių Vilniaus, Ukmergės, Širvintų, Švenčionių, Pabradės, Trakų bei kitų Vilniaus regiono miestų surinktos virtuvės atliekos kartu su mišriomis komunalinėmis atliekomis bus pristatomos į MBA įrenginius. Po atskyrimo susidarymo vietoje likusios bioskaidžios atliekos bus apdorojamos šiuose įrenginiuose. Po šio proceso energetinę vertę turinčios atliekos bus naudojamos kaip kuras atliekų jėgainėje.

„Bendrovė „Lietuvos energija“ yra Vyriausybės įgaliota vykdyti kogeneracinių elektrinių statybos projektus Vilniuje ir Kaune. Iki tol, kol bus pastatytos minėtos jėgainės, kietas atgautas kuras bus realizuojamas Lietuvoje ir užsienyje“, – teigė Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro aplinkosaugos specialistas Marius Banaitis.

Pasak specialisto, minimalus konkurse MBA įrenginiams statyti reikalautas būsimų įrenginių pajėgumas buvo 250 tūkstančių tonų per metus. „Jis buvo nustatytas atsižvelgiant į esamą situaciją ir prognozę, dėl atliekų kiekio ir sudėties kitimo. Konkurso laimėtojo bendrovės „Energesman“ suprojektuotų įrenginių pajėgumas siekia 277 tūkstančius tonų mišrių komunalinių atliekų per metus. Pagal esamus duomenis, statomi MBA įrenginiai bus pakankamai pajėgūs aptarnauti visą Vilniaus regioną“, – aiškino M.Banaitis.

MBA įrenginiai statomi Vilniuje, Jočionių gatvėje, nes būtent sostinėje geriau nei bet kur apskrityje išvystyta šiems įrenginiams reikalinga inžinerinė infrastruktūra. Veikiant MBA įrenginiams planuojama ženkliai sumažinti sąvartynuose šalinamų komunalinių bioskaidžių atliekų kiekį. Specialistai skaičiuoja, kad įgyvendinus projektą į sąvartyną pateks ne daugiau kaip ketvirtadalis visų susidarančių atliekų, kurios bus termiškai apdorotos. O bioskaidžios atliekos sąvartyne apskritai nebebus šalinamos.

Mechaninio apdorojimo, mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo funkcijas atliksiantys įrenginiai statomi ir kituose šalies regionuose. Kaip ir sostinėje, taip ir kitose vietovėse jie leis iš mišrių atliekų kiekio išskirti bioskaidžių atliekų dalis, antrines medžiagas ir perdirbti tas atliekas, kurios netinkamos pakartotiniam panaudojimui, tačiau turi energinę vertę.

Skaičiuojama, kad bendri įrenginių pajėgumai visoje šalyje sieks apie 1 milijoną tonų. Sparčiausiai MBA įrenginių statybos darbai vyksta Telšių, Alytaus, Panevėžio, Utenos, Tauragės regionuose.

Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro sutartis su rangovais „Energesman“ numato, kad MBA įrenginiai sostinėje turėtų pradėti veikti po metų – 2015 m. lapkritį. Didžioji dalis projektui reikalingų lėšų skiriama iš ES fondų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.