Regioniniai atliekų tvarkymo planai laukia visuomenės nuomonės

Atliekų tvarkymo planus parengusių ir visuomenės nuomonės laukiančių vietovių sąrašą pildo vis nauji regionai. Lapkritį apie parengtą regioninį atliekų tvarkymo 2014–2020 m. planą paskelbė Telšių regiono atliekų tvarkymo centras,

Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Nov 19, 2014, 11:47 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 2:57 AM

Kaip ir kitų regionų gyventojai, taip ir Telšių regiono visuomenė gali susipažinti su parengta plano strateginio pasekmių aplinkai vertinimo ataskaita ir plano projektu. Savo pastabas ir pasiūlymus dėl šių dokumentų visuomenė gali teikti raštu iki viešojo supažindinimo su planu ir ataskaita. Viešai supažindinti su šiais visam regionui svarbiais dokumentais gyventojai bus kviečiami šių metų gruodžio 3 d. į Telšių rajono savivaldybę.

Savo ruožtu apie artėjančias permainas atliekų tvarkymo srityje paskelbė ir Tauragės regiono atliekų tvarkymo centras, kiek anksčiau pranešęs apie pradėtą rengti savąjį atliekų tvarkymo 2014–2020 m. planą. Ateityje regiono gyventojams ketinama nupirkti ir išdalinti 47 tūkstančius konteinerių, skirtų atskiram antrinių žaliavų bei žaliųjų atliekų surinkimui. Aktyviai rūšiuoti atliekas regiono gyventojai skatinti ir anksčiau: pavyzdžiui, įsirengusiems savadarbes kompostavimo dėžes ir kompostuojantiems savo namų valdose žaliąsias atliekas taikoma 20 proc. nuolaida vietinės rinkliavos mokesčiui.

Atskirai surinktos žaliosios atliekos Tauragės regione bus pristatomos į žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, o antrinės žaliavos bus perduodamos perdirbančioms įmonėms. Dar vasarą Tauragės regiono atliekų tvarkymo centras pasirašė sutartį su rangovais dėl naujos biologiškai skaidžių atliekų aikštelės su filtrato kaupimo rezervuaru. Ši aikštelė, kuri veiks regioninio sąvartyno teritorijoje, galės priimti ir sukompostuoti net iki 6000 tonų bioskaidžių atliekų. Jos po apdorojimo bus panaudojamos sąvartyne esančių mišrių atliekų perdengimui.

Kuo geriau tvarkyti atliekas ir parengti tam skirtus planus regionus įpareigoja Valstybinis atliekų tvarkymo 2014–2020 m. planas. Aplinkos ministro Kęstučio Trečioko teigimu, savivaldybės su šiuo uždaviniu tvarkosi ne vienodai sparčiai, tačiau didesnių pavojaus signalų, kad kurioje nors vietovėje šie darbai vėluotų labai smarkiai arba visai nevyktų, nėra.

Šalies savivaldybės naujaisiais atliekų tvarkymo planais privalo siekti užtikrinti, kad sąvartynuose iki 2020 m. būtų šalinama ne daugiau kaip 35 procentai bioskaidžių atliekų. Taip pat svarbu gebėti perdirbti arba kitaip panaudoti ne mažiau kaip 65 procentus komunalinių atliekų. Per tą patį laikotarpį taip pat turi būti užtikrinta, kad ne mažiau kaip 50 procentų bendrųjų komunalinių atliekų sraute esančių popieriaus, kartono, stiklo, metalo atliekų būtų paruošiama pakartotinai panaudoti ar perdirbti. Svarbūs uždaviniai, kuriuos turi įgyvendinti savivaldybės, laukia ir artimoje ateityje. Jau iki kitų metų sausio 1 d. savivaldybės taip pat turi tarybos sprendimu arba administracijos direktoriaus įsakymu patvirtinti konteinerių išdėstymo schemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.