Atsargiai: lijundra savaitgalį paklos ledo sluoksnį Lietuvoje

Šį savaitgalį įsigalės žiemiški orai. Didesnių šalčių nelaukiama, temperatūra nedaug skirsis nuo vyravusios šią savaitę, bet vakar Lietuvą pasiekęs atmosferos frontas neša nemažai įvairių kritulių.

Savaitgalį - žiemiški orai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Savaitgalį - žiemiški orai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Margarita Kirkliauskaitė („Lietuvos rytas“)

2014-11-21 00:01, atnaujinta 2018-01-20 23:46

Kol nenusistovės viena kritulių fazė, o šiuo atveju mums palankiausias būtų sniegas, formuosis pavojingi meteorologiniai reiškiniai: lijundra ir plikledis. Iš debesų krintantys lietaus lašai ar šlapdriba esant neigiamai temperatūrai sudaro geriausias sąlygas šiems reiškiniams formuotis, o jų pasekmė – ledo sluoksnis.

Lijundra yra pavojingesnis reiškinys, nes ledo pluta gali susidaryti ne tiktai ant kelių ar šaligatvių, bet ir ant kitų, net vertikalių paviršių. Kuo intensyvesnis lietus, dulksna ar šlapdriba, tuo storesnis ledo sluoksnis formuojasi.

Plikledis susidaro tik ant horizontalių paviršių. Jiems ledėti krituliai nėra būtini, užtenka neigiamos temperatūros ir drėgmės, pavyzdžiui, drėgnos kelio dangos.

Šiandien beveik visur numatomi mišrūs krituliai, intensyvesni jie bus Vidurio ir Rytų Lietuvoje. Kraštiniuose vakariniuose rajonuose kritulių gali išvis nebūti.

Temperatūrai svyruojant apie 0 laipsnių didesnėje šalies dalyje išliks palankios sąlygos lijundrai ir plikledžiui susidaryti. Bus slidu, todėl atsargumas ir atidumas šiuo atveju niekam nepakenks.

Šeštadienį krituliai taip pat lankysis daugelyje rajonų, bet iš debesų jau daugiausia kris sniegas. Lijundros ir plikledžio tikimybė mažės. Vietomis vis dėlto dar išliks slidu.

Temperatūra naktį svyruos nuo 0 iki 3 laipsnių šalčio, pajūryje bus apie 2 laipsnius šilumos, o dieną termometrai rodys artimą nuliui laipsnių temperatūrą.

Sekmadienio naktį truputį pasnigs šiauriniuose ir rytiniuose rajonuose.

Vėliau kritulius nešantys debesys pasitrauks iš mūsų šalies ir sekmadienio dieną bus galima pasimėgauti sausesniais orais. Kai kuriose vietovėse numatomas rūkas ir plikledis.

Temperatūra išliks panaši: naktį nuo 1 laipsnio šilumos iki 4 laipsnių šalčio, dieną atsiradus pragiedrulių oras sušils iki 0–3 laipsnių šilumos.

Šiandien – Gomanto, Eibartės, Honorijaus, Alberto, Norgaudo, Girenės, Honoratos ir Tomo vardo diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.