Požeminių konteinerių privalumus įvertino ir Lazdynai

„Pirmiausia aplinka tapo daug švaresnė, nes atliekų neišnešioja vėjas, neištampo paukščiai. Jų nebegali pasiekti ir asocialūs asmenys, kurie anksčiau, būdavo, atidaro konteinerių angas ir palieka – ryte visas jų turinys jau voliojasi aplink. Vasarą neliko blogo kvapo“, – pranašumus vardijo J. Jakavičius.

Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

2014-11-24 15:28, atnaujinta 2018-01-20 17:56

„Pirmiausia aplinka tapo daug švaresnė, nes atliekų neišnešioja vėjas, neištampo paukščiai. Jų nebegali pasiekti ir asocialūs asmenys, kurie anksčiau, būdavo, atidaro konteinerių angas ir palieka – ryte visas jų turinys jau voliojasi aplink. Vasarą neliko blogo kvapo“, – pranašumus vardijo J. Jakavičius.

Pasak Lazdynų bendruomenės atstovo, dar vienas didžiulis privalumas – tai, jog į šiuos konteinerius nebepatenka stambiagabaritės atliekos bei kitos, kurių mesti į buitinių atliekų konteinerius negalima. „Pašaliniai asmenys nebegali įgrūsti, pavyzdžiui, padangų, nes jos į šiuos konteinerius tiesiog netelpa. Todėl konteineriai rečiau prisipildo. Vietoje anksčiau aikštelėje stovėjusių ir blogą kvapą skleidusių trijų konteinerių buvo įrengtas vienas požeminis – ir jo visiškai pakanka. Mes šiais konteineriais tikrai esame patenkinti“, – sakė J. Jakavičius. Požeminiai konteineriai bus skirti mesti stiklo, plastiko, popieriaus bei mišrias komunalines atliekas. Rūšiuojant atliekas konteineriai prisipildo lėčiau, nei visas jas verčiant į vieną krūvą. Skaičiuojama, kad ir modernių konteinerių eksploatavimo kaštai sumažės beveik trečdaliu. Moderniuosius konteinerius įrengti nėra sudėtinga: prie miesto savivaldybės įrengta keturių požeminių konteinerių sistema buvo sumontuota per porą dienų. Be to, ir išvežti šiuos konteinerius labai paprasta ir patogu: šiukšliavežėms tereikia turėti kraną konteineriui pakelti. Pakėlus jį ir atidarius konteinerio apačią, visos atliekos nukeliaus tiesiai į šiukšliavežę.

Ši naujovė ne tik paskatins vilniečius dar aktyviau rūšiuoti atliekas, bet ir sutaupys vietos daugiabučių kiemuose. Viršuje įrengtos šiukšliadėžės atrodo labai mažos ir užimančios nedaug vietos. Pagrindinė sistemos dalis – didžiuliai konteineriai – įrengti po žeme. Tuo metu viršutinė konteinerio dalis užima vos 1 kvadratinio metro plotą.

Požeminių konteinerių privalumus kiek anksčiau įvertino ir klaipėdiečiai. Klaipėdos miesto savivaldybės atstovai pasakojo, kad įrengus pirmuosius tokius konteinerius gyventojai valdininkus apipylė skambučiais, prašydami tokius pat įrengti ir prie jų gyvenamųjų būstų. Be to, pastačius šiuos konteinerius ir komunalinių atliekų turinys tapo daug švaresnis: pro nedideles angas piktavaliams nepavyksta įspausti buitinės technikos įrenginių, padangų, senų kompiuterių ar kitų šiems konteineriams neskirtų atliekų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.