Afrikinis kiaulių maras pavojingas ir ir egzotinėms kiaulėms

Lietuvos ūkiuose ar kaimo turizmo sodybose vis dažniau galima išvysti egzotinių gyvūnų rūšių. Auginamos ne tik įprastos kiaulės, bet ir vietnamietiškos ar "Mangalica" (vilnonės) kiaulaitės. Deja, tiek šios egzotinės, dažniausiai laikomos dėl grožio, tiek nuo seno Lietuvoje auginamų veislių kiaulės bei šernai gali užsikrėsti afrikiniu kiaulių maru.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 25, 2014, 11:58 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 4:27 PM

„Mangalica" veislės kiaulių augintojai neretai pabrėžia, kad „vilnonėmis“ vadinamos kiaulės yra prisitaikiusios gyventi lauke ir ėda bet kokį pašarą. Tačiau reikia pabrėžti, kad dėl maro grėsmės jas, kaip ir įprastas kiaules, draudžiama laikyti lauke. O tam tikruose Lietuvos rajonuose reikėtų visai atsisakyti šių gyvūnų auginimo“, – pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjas Egidijus Mecelis.

Be to, specialistas primena, kad visų rūšių kiaules draudžiama šerti maisto atliekomis, o gyvūnų laikymo vietos ir bandos turi būti registruotos Ūkinių gyvūnų registre. Net ir laikant vieną kiaulę, ją būtina registruoti.

Šiuo metu mūsų šalyje sugriežtinta kiaulių pervežimo tvarka – vežant į kitą vietą, būtina turėti gyvūno sveikatos pažymėjimą, ausyse būtini įsagai, kuriuose nurodytas bandos kodas.

Pasak E.Mecelio, labai svarbu kiekvieną dieną stebėti savo kiaules, o pamačius neįprastus požymius, nedelsiant jas izoliuoti ir kreiptis į vietos privatų veterinarijos gydytoją arba teritorinės VMVT specialistus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.