Artėjant Kalėdoms nepamirškime aplinkosaugos!

Artėjant Kalėdoms suskubta ruoštis ir puoštis. Kai kurie galbūt net paburbės, kad anksčiau nei derėtų. Vis dėlto, jau sukantiems galvą dėl savo namų papuošimo didžiosioms metų šventėms ir jau gyvenantiems kalėdine dvasia, siūlome nepamiršti aplinkosaugos.

Dekoracijų gamyba namuose<br>Asmeninio archyvo nuotrauka
Dekoracijų gamyba namuose<br>Asmeninio archyvo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 25, 2014, 7:30 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 5:06 PM

Puikus pavyzdys šiemet Kaune išdygsianti Kalėdų eglė. Pagrindinė priemonė, kurią menininkė Jolanta Šmidtienė naudoja kauniečių eglutės gamybai, yra plastikiniai puodeliai. Jie yra klijuojami į formas, dedamos lemputės ir taip formuojami debesys, iš kurių bus sudaryta kalėdinė eglė.

Kalėdinių dekoracijų kūrimas iš nebereikalingų plastiko, popieriaus ar kitų atliekų – bus puikus užsiėmimas tiek jums, tiek jūsų vaikams. O ir sutaupysite pinigų jau pagamintų dekoracijų pirkimui.

Kalėdiniai vainikai

Šis atributas mūsų kraštuose dažniausiai naudojamas advento laikotarpiu. Jame statomo keturios žvakės ir deginamos iki pat Kūčių. Užsienyje kalėdinį vainiką dažniausiai išvysite ant durų.

Nesvarbu, kokiu būdu sugalvosite vainiką naudoti, jei neturite prikaupę kankorėžių ar nesinori byrančių pušies spyglių – pasitelkite fantaziją. Vainikui „nupinti“ pakaks laikraščių ir klijų.

Tereikia laikraštį sukarpyti skirtingo dydžio kvadratėliais ir sukti juos į platėjančius ritinėlius. Sutvirtinti, kad „nepasileistų“ ir ratu, keliais sluoksniais tvirtinti vienas prie kito. Tokį vainiką galima puošti žaisliukais, blizgučiais ar palikti tokį, koks yra. Jei panaudosite žurnalus, galite sukurti spalviškai įdomesnį kūrinį.

Nepamirškite, kad nereikalingą popierių, pavyzdžiui karpinius, likusios po vainiko gamybos, reikia mesti į vadinamąjį mėlyną „varpelį“. Į popieriaus konteinerį galite mesti: laikraščius, žurnalus, reklamines skrajutes, čekius, sąsiuvinius, atvirutes, vokus, išlankstytas kartonines dėžes, gofruotą kartoną taip pat galima mesti į popieriaus konteinerį.

Tik reikia prisiminti, jog popierius turi būti švarus, neriebaluotas, sausas. Į šį konteinerį negalite mesti panaudotų servetėlių, popierinių rankšluosčių, tapetų likučių.

Eglutės papuošimai

Kompaktinės plokštelės (CD ir DVD) gaminamos iš skirtingų medžiagų mišinio (aliuminio, aukso, sidabro, nikelio, įvairių plastikų, lakų, dažų), todėl jų perdirbti beveik neįmanoma. Kai kuriose vakarų Europos šalyse, taip pat ir Lietuvoje, kompaktines plokšteles surenka specializuotos įmonės, kadangi išmestos į sąvartyną jos daro žalą aplinkai ir žmonių sveikatai. Todėl prieš išmesdami kompaktines plokšteles į buitinių atliekų konteinerius pasidomėkite, galbūt netoliese yra įmonė, kuri galėtų jas supirkti.

Dėl neigiamo kompaktinių plokštelių poveikio rekomenduojama mažinti jų naudojimą: naudoti didesnės talpos kietuosius diskus, perrašomas kompaktines plokšteles,USB laikmenas arba pirkti filmus ir muzikos įrašus internetu.

Jei dar turite nereikalingų kompaktinių plokštelių, jas kuo puikiausiai galite transformuoti į norimos formos pakabinamus žaisliukus eglutei.

Tereikės aštraus peiliuko, trafareto, klijų ir virvelės. Kompaktines plokšteles užsidėję trafaretą įrėžkite. Kartais tai gali reikti daryti iš abiejų pusių. Nereikalingos dalys kuo gražiausiai nusiims. Klijais pritvirtinkite virvelę. Galite puošti blizgučiais, aplikacijomis ir t.t.

Kitas variantas – panaudoti gėrimų skardinių liežuvėlius ir siūlus. Paimkite šešis liežuvėlius, juos sutvirtinkite spalvotu siūlu ar virvele per vidurį, o išorinę pusę apnerkite. Belieka pritvirtinti virvelę ir štai – puikios snaigės kalėdinei eglutei papuošti!

Nebereikalingas skardines (jei nesugalvojate, kur būtų galima jas panaudoti), reikėtų mesti į plastiko arba stiklo konteinerį. Skirtingi vežėjai elgiasi skirtingai, tad skaitykite kas parašyta ant rūšiavimo konteinerių. Ten turi būti nurodyta. Jei ne – meskite į geltoną plastiko „varpelį“.

Kalėdų medis

Galbūt jūsų šeimos kalėdinės tradicijos susiklostė taip, kad per pačias Kalėdas svečiuojatės pas gimines? Tačiau namuose vis vien norisi šventinės dvasios?

 Galbūt tokiu atveju gyvo medelio pirkti neverta. Palikime daugiau jų aplinkos orui valyti. Štai puiki idėja, kaip iš nereikalingų tualetinio, rankšluostinio ar vyniojimo popieriaus ritinėlių galima pasigaminti puikią Kalėdų eglutę. Iš vienodo dydžio ritinėlių formuokite piramidę, ritinėlius klijuodami vienas prie kito. Į ritinėlių vidų dėkite kalėdinius žaisliukus. Išorę galite puošti juosta, dažyti dažais ar klijuoti aplikacijas. Viskas – Jūsų fantazijos valioje.

Beje, klausimo, kur derėtų mesti sulūžusius ar sudužusius kalėdinius žaisliukus neturėtų kilti. Stiklinius – į žalią „varpelį“ prie stiklo, plastmasinius – prie plastmasės į geltonąjį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.