Nauja rūšiavimo sistema senamiesčiui ir verslui

Vis pasitaiko žmonių, besiskundžiančių dėl rūšiavimui nesudaromų sąlygų. Tiksliau, dėl rūšiavimo konteinerių trūkumo. Ypač ši problema kamuoja sostinės senamiesčio gyventojus.

Nuo rugsėjo siūlomas naujoviškas sprendimas, kaip sudaryti galimybes visiems sostinės Senamiesčio gyventojams patogiai rūšiuoti atliekas.<br>D.Umbraso nuotr.
Nuo rugsėjo siūlomas naujoviškas sprendimas, kaip sudaryti galimybes visiems sostinės Senamiesčio gyventojams patogiai rūšiuoti atliekas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 27, 2014, 1:05 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 12:30 PM

Čia pastatyti rūšiavimo konteinerių neįmanoma dėl erdvės trūkumo. Ką jau kalbėti apie tai, kad prie daugelio kiemų neįmanoma privažiuoti, ypač dienos metu. Ant gatvės pastatyti konteineriai darkytų Senamiesčio architektūrinį vaizdą. Tačiau sprendimas yra, tad net ir didžiausiems skeptikams pasiteisinti dėl galimybių stokos rūšiavimui – nepavyks.

Užima mažiau erdvės

Viena iš Vilniaus atliekų tvarkymo bendrovių nuo rugsėjo pasiūlė naujovišką sprendimą, kaip sudaryti galimybes visiems sostinės Senamiesčio mikrorajono gyventojams patogiai rūšiuoti atliekas. Bendradarbiaudama su „Senamiesčio ūkiu“ bendrovė 6–iose bendrijose išbando olandų sukurtą ir užpatentuotą sistemą, kuri užima itin mažai vietos. Jai pakanka vos vieno kvadratinio metro erdvės.

Sistemą sudaro prie bet kurio gatvės stulpo ar ant namo sienos tvirtinama juosta su kabliukais. Ant jų gyventojai gali tiesiog pakabinti šiukšlių maišus su išrūšiuotomis antrinėmis žaliavomis. Tokia sistema labai paprasta ir patogi tiek gyventojui, tiek atliekų vežėjui.

Nors Olandijoje tokia sistema įrengiama ir šiukšlių maišai kabinami tiesiog ant gatvės apšvietimo stulpų. Lietuvoje nuspręsta pastatyti atskirus stulpelius su kabliukais esamose konteinerių aikštelėse, išvengiant gatvių estetinio vaizdo subjaurojimo.

Skirtingi maišai

Naudojantis šia sistema rekomenduojama naudoti permatomus maišus, tuomet iš karto matoma, kokio tipo atliekos yra maiše. Kita alternatyva – įsigyti specialius žalius, mėlynus ir geltonus rūšiavimo maišus, kurie atitinka įprastas popieriaus, stiklo ir plastiko konteinerių spalvas.

Pigiau ir paprasčiau

Tokia antrinių žaliavų rūšiavimo sistema kainuoja pigiau, nei įprastas konteineris, vadinamasis „varpelis“. Be to, tokius antrinių žaliavų maišus galima su žymiai mažesne transporto priemone.

Tad atsirado galimybė aptarnauti senamiesčio gyventojus ir darbo valandomis. Dabar tai neįmanoma, nes dienos metu su įprastu šiukšliavežiu pravažiuoti pro daugelį Senamiesčio gatvių neįmanoma.

Reikia skatinti

Iš pradžių senamiestyje buvo pastatyti 6 tokie atliekų rūšiavimo stupeliai. Dabar čia jų stovi 11. Tiesa, įmonės duomenimis, gyventojus dar reikia skatinti aktyviau rūšiuoti, kadangi per savaitę iš naujoviškų antrinių žaliavų surinkimo taškų surenkamas nedidelis antrinių žaliavų kiekis.

Atliekų tvarkymo įmonė, siūlanti šį antrinių žaliavų tvarkymo sprendimą, taip pat paskaičiavo, kad jei šis sprendimas būtų pritaikytas visame Senamiestyje, jame surenkamų perdirbamų atliekų apimtys išaugtų 3–4 kartus. Toks sprendimas būtų puiki išeitis ir biurus turintiems verslininkams.

Ko gero, vienintelis rūšiavimo sistemos minusas – vadinamųjų „gatvių sanitarų“ darbeliai, nes kabančius maišus kur kas lengviau išrausti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.