Malonu būtų susitikus „Darom“ akcijos metu vien grožėtis gamta

Penktadienį Vyriausybės kanceliarijoje vyko Nacionalinis „Darom“ forumas. Toks renginys Lietuvoje įvyko pirmą kartą. Į jį susirinko apie šimtas dalyvių ir garbingų svečių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Indijos, JAV, bei idėjos pradininkai iš Estijos. „Norėjome po vienu stogu surinkti kuo daugiau žmonių, kurie prisideda prie akcijos „Darom„organizacinių reikalų. Pradedant savivaldybių atstovais, baigiant nevyriausybinėmis organizacijomis ir kolegomis iš užsienio“, – sakė viešosios įstaigos „Mes Darom“ direktorė Roberta Ažukaitė.

Akcija „Darom“ Lietuvoje vyksta jau septynerius metus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Akcija „Darom“ Lietuvoje vyksta jau septynerius metus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 3, 2014, 12:52 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 1:51 AM

Prioritetas – vandens telkiniai

Pagrindiniai forumo tikslai – apžvelgti septynerius metus organizuojamos akcijos „Darom“ veiklą, padiskutuoti apie „Let‘s do it world“ judėjimą pasaulyje, taip pat pristatyti kitus „Darom“ organizatorių įgyvendinamus aplinkosauginius, socialinius ir pilietinius projektus bei nubrėžti kitąmet planuojamos akcijos tikslus ir naujoves.

Kitų metų akcijos „Darom“ pagrindinis prioritetas bus vandenų valymas. Žinoma, niekas neužmirš ir miestų ir miškų tvarkymo, tačiau rugpjūčio mėnesį vykdyta akcija „Mes už švarią jūrą“ atskleidė nemažą vandenų užterštumo problemą. Pasitelkiant ne tik savanorių, bet ir narų pagalbą bus bandoma nuo užterštumo gelbėti kuo daugiau vandens telkinių. Pastebima, jog sausumoje surenkamų atliekų kiekis kiekvienais metais vis mažėja, todėl yra ieškoma naujų vietų ir sričių, kuriose galima vykdyti aplinkosauginę veiklą.

Ateičiai ne tik aplinkosauga

Apžvelgdama septynerius metus organizuojamos akcijos „Darom“ veiklą, Roberta Ažukaitė sakė: „Smagu, jog organizacijos branduolį kaip ir prieš septynerius metus taip ir šiandien sudaro beveik tie patys žmonės, tie kurie sugalvojo ir pradėjo šią iniciatyvą. Smagu ir tai, kad prie mūsų prisijungia vis daugiau bendraminčių. Pastebimas ne tik didėjantis žmonių susidomėjimas ir dalyvavimas aplinkosauginėje veikloje bei akcijose, tačiau ir didėjantis sąmoningumas. Taip pat akivaizdus ir atliekų sausumoje mažėjimas.“

Anot jos, organizacija šiuo metu verčia naują veiklos puslapį su dar didesniais tikslais, naujomis idėjomis ir formatais. „Lietuva yra viena pirmųjų valstybių, prisijungusių prie pasaulinio „Let‘s do it world“ judėjimo. Jį šiandien sudaro jau 112 šalių ir praėjusiais metais jis sulaukė Jungtinių Tautų Organizacijos pripažinimo. Dėl šių priežasčių atsakomybė yra tikrai nemaža. Ateities vizijoje, aplinkosauginė veikla sudaro 30 procentų visos veiklos. Likusią dalį sudarytų projektai iniciatyvos ir projektai, kurie padėtų spręsti ir kitas valstybines problemas iš nevyriausybinio sektoriaus. Žinoma, būtų malonu kada nors susitikti pavasarį, „Darom“ akcijos metu ir tik grožėtis gamta, nes nebūtų ko tvarkyti, visi žmonės rūšiuotų atliekas ir būtų sąmoningi bei atsakingi. Tokie yra didžiausi organizacijos tikslai aplinkosaugos srityje“, – dėstė R. Ažukaitė.

Sulaukė padėkos

„Ši iniciatyva – tai konkrečiais darbais grįstas pilietiškumo pavyzdys. Jums rūpi Lietuvos ateitis, jums svarbus ir kiekvieno žmogaus asmeninės atsakomybės ugdymas ir vietinių bendruomenių stiprinimas. Todėl susibūrę greitai atradote bendraminčių jaunimo, nevyriausybinėse bei valstybės organizacijoje ir garsiai ištarėte: „Darom“, – kalbėjo Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis, padėkojęs visiems tęstinio projekto dalyviams už kūrybiškumą ir organizuotumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.