Rūšiuojantys elektronines atliekas gali tikėtis ir dovanų

Nepatogu ir brangu. Tokiais mitais neretai vis dar teisinasi kai kurie šalies gyventojai, nerūšiuojantys elektroninių atliekų. Vis dar ne vienas žmogus mano, kad tinkamai atsikratyti sugedusiu šaldytuvu ar nebeveikiančia skalbimo mašina kainuos daug laiko ir pastangų.

Smulkesnės atliekos – baterijos – taip pat turi būti išmetamos į specialias dėžes.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Smulkesnės atliekos – baterijos – taip pat turi būti išmetamos į specialias dėžes.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Dec 3, 2014, 12:08 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 2:03 AM

Tokius klaidingus įsitikinimus niekais verčia realūs pavyzdžiai. Visoje šalyje elektros ir elektroninės įrangos atliekomis besirūpinančios bendrovės bei regioniniai atliekų tvarkymo centrai nuolat rengia akcijas, kurių metu šio tipo atliekos surenkamos centralizuotai, iš anksto paskelbtose vietose. Be to, atiduoti tokias atliekas gyventojai gali nemokamai: tereikia sekti informaciją savo regiono atliekų tvarkymo centro, savivaldybės ar atliekų tvarkymo bendrovių tinklalapyje.

Pavyzdžiui, neseniai tokia akcija buvo surengta Vilkaviškio rajono savivaldybėje. Akcija truko dvi dienas, o atliekos buvo surenkamos patogiose gyventojams prieinamose vietose: autobusų sustojimo stotelėse, centrinėse miestelių aikštėse, prie parduotuvių, prie įvažiavimų į daugiabučių namų kiemus.

„Organizuota akcija tikrai buvo labai sėkminga. Daugiausiai žmonės atnešė senų šaldytuvų, televizorių, skalbimo mašinų“, – vardijo akciją rengusios bendrovės „Žalvaris“ Marijampolės regiono vadovas Jonas Stražnickas. Taip pat buvo galima atnešti kitų namuose susikaupusių, aplinkai pavojingų atliekų: buitinių prietaisų baterijų ir galvaninių elementų, automobilių akumuliatorių bei amortizatorių, panaudotų tepalo, kuro, oro filtrų, taip pat senų kompiuterių.

Specialistas pasakojo, kad tokią akciją jo atstovaujama bendrovė rengia maždaug kartą per tris mėnesius. Akcijos metu gyventojai ne tik nemokamai gali atsikratyti elektros bei elektroninės įrangos atliekomis – jie būna skatinami ir dovanomis. „Pavyzdžiui, netrukus tokią akciją rengsime Pilviškiuose. Jos metu gyventojas, pristatęs dvi stambias elektroninės įrangos atliekas, dovanų gaus lesyklėlę ir galės žiemą lesinti paukštelius“, – pasakojo J. Stražnickas.

Netinkamai išmestos elektros ir elektroninės įrangos atliekos, patekusios į aplinką, gali išskirti kenksmingas medžiagas. Vandenį, gruntą, atmosferą elektros ir elektroninės įrangos atliekos gali užteršti gyvsidabriu, švinu, kitomis kenksmingomis aplinkai ir žmogaus sveikatai medžiagomis. Todėl jų jokiu būdu negalima mesti į buitinėms atliekoms skirtus konteinerius. Šio tipo atliekas reikia nuvežti į atliekų surinkimo aikšteles, jei tai yra didelių gabaritų elektroninės įrangos atliekos, arba atiduoti specialistams, kurie užsiima elektros ir elektroninės įrangos atliekų tvarkymu.

Smulkesnės atliekos – baterijos – taip pat turi būti išmetamos į specialias dėžes, kurių apstu įvairiose viešosiose vietose ir įstaigose – nuo miestų aikščių iki prekybos centrų ir bibliotekų. Specialios dėžutės naudotoms baterijoms surinkti atliekų tvarkytojų rūpesčiu jau įrengiamos ir Lietuvos daugiabučių namų laiptinėse. Pavyzdžiui, Gargžduose pakabinamomis baterijų atliekų dėžutėmis laiptinėse jau naudojasi maždaug 30 daugiabučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.