Klaipėdoje darželinukai užplūdo atliekų aikšteles

Aplinkos saugojimas, rūšiavimas ir ekologija – šios temos tampa vis svarbesnės. Už vaikų sąmoningumą aplinkosauginiais klausimais atsakingi jaučiasi ne tik tėvai, bet ir pedagogai, o šiuo atveju ir savivaldybė. Klaipėdoje paaiškėjo pusmetį ikimokyklinėse ugdymo įstaigose vykusio aplinkos apsaugos konkurso nugalėtojai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 9, 2014, 10:02 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 3:32 PM

Konkursas nuvedė į stambiagabarites aikšteles

Siekdama skatinti darželinukų ekologinį sąmoningumą ir atsakingą elgesį, Klaipėdos miesto savivaldybės administracija organizavo uostamiesčio ikimokyklinio ugdymo įstaigoms skirtą konkursą „Aš, tėtis ir mama – rūšiuoja visa šeima“.

Daugiau nei pusę metų uostamiesčio ikimokyklinių įstaigų bendruomenės buvo skatinamos į Klaipėdos miesto didžiųjų atliekų surinkimo aikšteles nuvežti kuo daugiau nebereikalingų daiktų bei darželiuose organizuoti renginius atliekų tvarkymo temomis.

Kaip tikino Klaipėdos savivaldybės atstovai, yra nemažai valstybių, kuriose rūšiavimo ir aplinkosaugos idėjų skleidimas ikimokyklinėse įstaigose jau seniai nėra naujovė.

Tiesa, uostamiesčio savivaldybė taip pat jau ne pirmus metus šviečia visuomenę atliekų tvarkymo klausimais, įtraukdama suaugusius moksleivius, darželinukus. Šiais metais bendruomenės buvo kviečiamos atrasti naujovę – Klaipėdos didžiųjų atliekų priėmimo aikšteles. Jos vartus atvėrė jau prieš metus ir buities atliekas iš gyventojų ten priima nemokamai, tačiau daug klaipėdiečių apie šią naujovę nežino iki šiol.

Konkurso dalyviai buvo vertinami baigiamajame renginyje. Vertinimo kriterijai susidėjo iš gautų pažymų kiekio lankantis didžiosiose atliekų surinkimo aikštelėse bei ugdymo programos patrauklumo ir išpildymo. Dalyviai, buvo įpareigoti patys fiksuoti savo vykdomą ugdymo programą fotografijos ir vaizdo priemonėmis. Visa surinkta medžiaga buvo pristatoma konkurso komisijai.

Susumavus konkurso rezultatus paaiškėjo, kad darželių paskatinti vaikai bei jų tėveliai aikštelėse apsilankė per 400 kartų.

Darželio bendruomenių išmonė

Baigiamojo renginio pažiba tapo pirmąją vietą laimėjęs lopšelis–darželis „Atžalynas“. Darželio bendruomenė savo konkurentas aplenkė ne tik surinktų pažymų skaičiumi, bet ir entuziazmu organizuojant ekologinius renginius. Darželio direktorė Rasa Žemgulienė džiaugėsi ne tik pirmąja vieta ir 3000 litų piniginiu prizu, bet ir dideliu tiek tėvų, tiek vaikų, tiek ir kolektyvo užsidegimu ir noru dalyvaujant konkurse.

„Konkursas startavo pavasarį, o mūsų bendruomenė prie jo prisijungė tik rudenį. Tačiau to pilnai užteko, nes visi labai noriai ėmėsi šios veiklos. Jei kai kurie kiti darželiai pasakojo, jog jiems buvo sunku įkalbėti tėvus vežti nereikalingus daiktus į didžiąsias aikšteles, tai mums tokių problemų neiškilo.

Pravedėme daugybę renginių, kiekviena grupė organizavo pristatymus, viktorinas, parodas, kuriose buvo pristatyti kūriniai iš antrinių žaliavų. Vaikai netgi surengė mini konfernciją, kurioje buvo gvildenamos aplinkosaugos, rūšiavimo, miesto ir pajūrio taršos problemos. Konferencijoje dalyvavo pats Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Auklėtojos „Rudenėlio“ šventės metu įkūnijo personažus ir surengė vaikams spektaklį aplinkosaugos tematika. Žodžiu, viskas tapo labai smagiu ir naudingu renginiu“, – džiaugėsi Rasa Žemgulienė.

Naudinga iniciatyva

Direktorė taip pat akcentavo, kad tokie konkursai ir iniciatyvos yra labai svarbūs vaikams, kuriems tokiu būdu puikiai ugdosi kūrybiškumas bei sąmoningumas. Kur išleis laimėtus pinigus „Atžalyno“ kolektyvas dar nenusprendė, tačiau neabejoja, jog tai bus su ekologija susiję dalykai: „Kadangi mūsų bendruomenė labai atsakingai žiūri į rūšiavimą, taršos problemas, bei ekologiją, piniginis prizas bus panaudotas su tuo susijusiam geram tikslui. Lauke turime atliekų rūšiavimo konteinerius, koridoriuose įrengtos specialios šiukšliadėžės.

Spręsime ko dar reikia situacijos gerinimu“, – pasakojo darželio direktorė.

Antrąją vietą ir 2 000 litų prizą pelnė lopšelis–darželis „Berželis“, o trečiąją vietą ir 1 000 litų pasidalino „Boružėlės“ ir „Bitutės“ darželiai, surinkę vienodą balų skaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.