Atliekų rūšiavimo taisyklės ir klaidos. Į pagalbą – išmanusis

Žmonės visame pasaulyje vis labiau domisi ekologija, sveika gyvensena bei atliekų rūšiavimu. Vieni tai daro sąmoningai ir atsakingai, kiti galbūt tik vaikosi mados. Tačiau faktas, kad žmonių susidomėjimas šiomis temomis sparčiai auga. Ne išimtis ir Lietuva. Seimui priėmus Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo pataisas, būtent atliekų rūšiavimo klausimas tapo ypač dažnai aptarinėjamas ir gvildenamas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 10, 2014, 11:59 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 1:00 PM

Teigiami pokyčiai

Atliekų tvarkymo bendrovės „Ecoservice“ direktorius Arūnas Makauskas jaučia didelį ir teigiamą pokytį atliekų rūšiavimo srityje ir džiaugiasi augančiu žmonių sąmoningumu: „Pokytis tikrai jaučiamas ir į gerąją pusę, žinoma. Vis daugiau žmonių pradeda rūšiuoti atliekas, taip rodydami savo supratingumą ir geranoriškumą. Kartais net būna sunku suspėti tuštinti spalvotuosius konteinerius. Tiesa, aktyvesni ir toliau išlieka provincijų gyventojai.“

Deja, ne visi atliekas rūšiuojantys žmonės žino, kaip tai daryti taisyklingai.

Pagrindinės rūšiavimo taisyklės ir klaidos

Yra kelios labai svarbios taisyklės, kurių reikia laikytis rūšiuojant: Būtina pašalinti maisto ar gėrimų likučius. Dažnai popieriaus, stiklo ar plastiko tara į rūšiavimo konteinerius patenka su maisto ar gėrimų likučiais. Tai – viena pagrindinių rūšiavimo klaidų, nes užteršta tara negali būti perdirbta.

Atkreipkite dėmesį į ženklus ant pakuočių. Įvairios pakuotės, kurias galima perdirbti, yra pažymimos apvaliu dviejų besisukančių rodyklių simboliu. Jei tokio simbolio ant pakuotės nėra, ji nėra perdirbama ir turėtų keliauti į buitinių atliekų konteinerį. Didžioji dalis prekybos centruose naudojamų plastikinių maišelių taip pat nėra perdirbami, nebent yra pažymėti specialiu ženklu. Neretai pasitaikančios „Tetra Pak“ ženklu pažymėtos pakuotės turi keliauti ne į popieriaus, o į plastiko konteinerį.

Higieninis popierius turi keliauti į buitinių atliekų konteinerį. Beveik visų tipų popierius ar popierinės pakuotės gali būti perdirbtos. Tačiau higieninis popierius (popieriniai rankšluosčiai, tualetinis popierius) nėra tinkamas perdirbti. Šių gaminių, net ir švarių nėra įmanoma perdirbti dėl jų struktūros. Tokias atliekas, reikia mesti į buitinių atliekų konteinerius. Prie buitinių atliekų taip pat turėtų patekti popierius, dengtas kitomis medžiagomis arba maistu, riebalais ar kitaip suteptas popierius.

Arūnas Makauskas patikino, kad didelės kartoninės dėžės, jei netelpa į konteinerį, tvarkingai gali būti paliekamos šalia popieriui skirto konteinerio. Tuo tarpu dar viena dažna rūšiavimo klaida – prie popieriaus atliekų metamos ir panaudotos vienkartinės sauskelnės. Jos perdirbimui nėra tinkamos ir turėtų keliauti prie buitinių atliekų.

Ne visas stiklas yra perdirbamas. Į stiklo konteinerius negalima mesti stiklo paketų, automobilių stiklų. Šios atliekos gali būti utilizuotos stambiagabaričių atliekų sąvartyne. Taip pat žaliesiems konteineriams netinka lemputės, veidrodžiai, keramikos gaminiai, vaistų buteliukai. Pastaruosius turėtų priimti vaistinės.

Pavojingoms atliekoms skirtos specialios vietos. Į rūšiavimo konteinerius jokiu būdu negalima mesti pakuočių su tepalais, skiediklių ar dažų likučiais. Šios medžiagos yra labai pavojingos aplinkai ir neperdirbamos. Jei norite atsikratyti šiomis atliekomis, reiktų kreiptis į specialias pavojingų atliekų utilizavimo aikšteles. Į jokį konteinerį taip pat negalima mesti ir baterijų, kurios ypatingai teršia aplinką. Jas galite nunešti ir priduoti ne tik į didesnes technikos parduotuves, bet ir į daugumą maisto prekybos centrų, degalinių.

Nestambioms metalo atliekoms skirtas plastiko konteineris. Skardines nuo gėrimų ar konservų, metalinius dangtelius, metalines skardas ar lėkštes bei kitas metalo atliekas reikia mesti į plastiko konteinerį. Metalo atliekas sėkmingai išrūšiuoja magnetas, kuris yra įrengtas virš plastiko atliekų rūšiavimo linijos. Didesnes metalo atliekas reikia pristatyti į stambiagabaričių atliekų sąvartyną.

Jei daiktas susideda ne iš vienos medžiagos, būtinai jas atskirkite. Pavyzdžiui, rūšiuojant derėtų nuplėšti plastiko ar celofano medžiaga padengtus žurnalų viršelius. Prieš išmetant plastikinius butelius nuimti kamštelį ir žiedelį, kurie yra pagaminti iš kitos rūšies plastiko ir t.t. Jei medžiagų atskirti neįmanoma, toks daiktas turi keliauti į buitinių atliekų konteinerį.

Išmanioji pagalba

Norintiems daugiau sužinoti apie taisyklingą atliekų rūšiavimą bendrovė „Ecoservice“ siūlo žmonėms mobiliąją aplikaciją. Tai – pirmoji tokio pobūdžio aplikacija tarp atliekų vežėjų Baltijos šalyse. Naudotojams ji primena atliekų surinkimo grafikus, skatina tinkamai rūšiuoti ir realiu laiku reaguoti į paslaugų kokybę, taip pat pranešti apie netvarkingus konteinerius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.