Vilniečiams – dar daugiau galimybių tinkamai šalinti atliekas

Vietoje trylikos senų sąvartynų – vienas, atitinkantis visus aplinkosaugos reikalavimus. Vietoje prie bendrųjų atliekų konteinerių kiurksančių senų baldų bei buitinės technikos – net 16 aikštelių, kur galima palikti tokias atliekas. Vietoje sąvartynuose pūvančių žaliųjų atliekų – šešios kompostavimo aikštelės, kur iš tokių atliekų gaunamas kompostas.

Net du trečdaliai į konteinerius išmetamų atliekų gali būti perdirbamos ar kitaip pakartotinai panaudojamos.<br>P.Lileikio nuotr.
Net du trečdaliai į konteinerius išmetamų atliekų gali būti perdirbamos ar kitaip pakartotinai panaudojamos.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Dec 10, 2014, 7:00 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 1:51 PM

Taip per kelerius pastaruosius metus pasikeitė atliekų tvarkymo situacija Vilniaus apskrityje. Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (VAATC) baigė svarbų atliekų tvarkymo sistemos gerinimo etapą – uždarė senus sąvartynus ir įrengė naujas stambiagabaričių atliekų surinkimo bei žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles. Todėl sostinės, Vilniaus rajono, Elektrėnų, Trakų, Širvintų, Šalčininkų, Švenčionių ir Ukmergės gyventojai gali tinkamai rūšiuoti ir tvarkyti visas buityje susidarančias atliekas. Tai itin svarbu galvojant ne tik apie švarią gamtą, bet ir apie ekonominį aspektą. Pasak VAATC plėtros tarnybos plėtros skyriaus vadovės Rasos Pajarskienės, net du trečdaliai į konteinerius išmetamų atliekų gali būti perdirbamos ar kitaip pakartotinai panaudojamos.

Jei tokios atliekos nerūšiuojamos, už jas gyventojas sumoka du kartus: pirmąjį – pirkdamas įvairius produktus sumoka už pakuotę, antrąjį – už šių atliekų išvežimą.

Juk metant skirtingas atliekas į tam neskirtus konteinerius didinamas bendras atliekų tūris, vežėjams reikia dažniau išvežti konteinerius, o gyventojams tai papildomai kerta per piniginę. Todėl gyventojai turi suvokti, kad rūšiuoti atliekas naudinga ir patiems žmonėms, nes kuo mažiau jų pakliūva į bendrą srautą ir keliauja į sąvartynus, tuo mažiau už tai reikia mokėti.

Todėl Vilniaus ir jo apylinkių gyventojai turėtų žinoti, kad dabar regione tinkamai tvarkyti atliekas yra sudarytos geros sąlygos. Pavyzdžiui, stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelių įrengta net 16. Vien Vilniuje jų veikia penkios. Čia nemokamai priimami ne tik didelių gabaritų baldai, buitinė technika, padangos, bet ir pavojingosios atliekos, pavyzdžiui, liuminescencinės lempos, akumuliatoriai, termometrai. Tokiose aikštelėse saugomos atliekos neteršia grunto, neišskiria į atmosferą nuodingų garų. Žaliąsias atliekas gyventojai gali priduoti į žaliųjų atliekų surinkimo aikšteles. Kita alternatyva – šio tipo atliekas kompostuoti. Tai ypač aktualu nuosavus kiemus, sodus, daržus turintiems gyventojams. Iki šiol sostinėje nemokamai dalinamos specialios kompostavimo dėžės, kuriose galima pasiruošti kokybiško komposto savo reikmėms. Pasiimti šias dėžes Vilniaus mieste gyventojai gali stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelėse. Jos sostinėje yra Pumpėnų, V. A. Graičiūno, Pramonės, Liepkalnio gatvėse bei Pilaitės prospekte. Tiesa, vykdami pasiimti kompostavimo dėžės gyventojai turi turėti sutartis su komunalinių atliekų vežėjais bei dokumentus, kurie įrodo jų namų valdos ar sodo sklypo nuosavybės teisę. Vilniaus apskrityje įgyvendintas ir kitas svarbus atliekų tvarkymo sistemos etapas – uždaryti visi seni, reikalavimų neatitinkantys sąvartynai. Į skirtingus sąvartynus anksčiau keliavusios atliekos dabar šalinamos vieninteliame – Kazokiškėse esančiame regioniniame komunalinių atliekų sąvartyne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.