Pajūryje šėls stipri vėtra, „Independence“ laukia išbandymas

Penktadienį sinoptikai įspėjo apie savaitgalio gamtos šėlsmą. Šeštadienio paryčiais tikimasi vėjo gūsių iki 30 m/s. Klaipėdos žvejai sako, kad toks vėjas verčia juos budėti – saugoti savo turtą nuo gamtos stichijos.

Savaitgalį prognozuojamas labai stiprus vėjas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Savaitgalį prognozuojamas labai stiprus vėjas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Dec 12, 2014, 4:17 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:49 AM

Klaipėdos uosto kapitono tarnyba penktadienį uoste tikrino, ar visi laivai yra patikimai pritvirtinti prie krantinių. Kiekvienas didžiųjų laivų kapitonas buvo įspėtas imtis atsargumo priemonių, kad stiprus vėjas nenuplėštų lynų, kurie laivą laiko prie krantinės.

„Persivariau laivą iš Danės upės į laivų remonto įmonę Pilies uostelio viduje. Naktį žiūrėsiu, koks bus vėjas. Jei labai stiprus, atvažiuosiu prie laivo. Visi savo turtą saugo. Nebudėti būtų labai kvaila“, – tikino klaipėdietis, žvejybos įmonės savininkas Gintaras Tydikas.

Kilus vėtrai yra pavojus laivams nutrūkti nuo krantinės ir sudužti ar apgadinti kitus laivus.

„Per patį didžiausią vėją, kai jis pasiekia 30 m/s, sėdime visi krantinėse ir stebime. Turime racijas, klausomės uosto informacijos. Kartais net negali užmigti, kai vėjuota“, – pasakojo žvejas.

Jo laivo ilgis – 11 metrų. Keturi ar penki jo pažįstami žvejai turi panašius, pora – po 16 metrų ilgio laivus. „Per vėtrą visi yra draugai, nėra priešų“, – apie vienas kito laivo priežiūrą per audras kalbėjo G.Tydikas.

Jachtoms – mažesnis pavojus

Jachtų klubo kapitonui Viliui Bartusevičiui šio savaitgalio orų prognozė kelia mažiau nerimo. Visos jachtos jau sukeltos į krantą, apdengtos. „Kai jachtos ant kranto, vėjas joms ne toks baisus kaip vandenyje“, – aiškino kapitonas.

Be to, jis įsitikinęs, kad nebus tokio didelio vėjo, kokio daugelis baiminasi. „Kiek žiūrėjau, tai prognozuoja daugiausia 25 m/s. Tai nėra toks didelis vėjas“, – kalbėjo V.Bartusevičius.

Penktadienį iki pietų jis nepastebėjo, kad į Pilies uostelį būtų įplaukę daugiau laivų nei įprastai. „Dažnai prieš didelius vėjus žvejai įplaukia į uostelį – visus įleidžiame. Jie prašo įsileisti, nes upėje labai pavojinga – iš jūros ateina ilgos bangos“, – aiškino kapitonas.

Upėje laikyti laivus pigiau nei uždarame uostelyje, tačiau jei uždaroje teritorijoje laivai glaudžiasi tik kelias dienas, nuoma dėl to nepadidėja.

Laivui „Independence“ – du pagalbininkai

Klaipėdos uosto generalinio direktoriaus padėjėja ryšiams su visuomene Dovilė Skabickaitė aiškino, kad apie prognozuojamas oro sąlygas buvo informuoti uosto žemės naudotojai, agentuojančios įmonės. Laivų kapitonams priminti reikalavimai, kaip užtikrinti laivų ir kitos technikos saugumą krantinėse.

Pagal naujausias uostininkų prognozes nuo penktadienio vakaro 20 val. iki šeštadienio vakaro vyraus pietų – pietvakarių krypčių vėjas. Jo greitis 18–23 m/s, gūsiai – 28–30 m/s. Labiausiai vėjas įsisiautės nuo 24 val. iki 4 val. ryto.

Reide penktadienį po pietų laukė trys laivai – du 250 m tanklaiviai ir konteinervežis. Juos ketinta įleisti tik pagerėjus oro sąlygoms.

„Dėl laivo „Independence“ bus imamasi papildomų atsargumo priemonių, tam bus pasitelkta vilkikų pagalba. Kiek jų bus – nuspręs laivo kapitonas.

Planuojama, kad nuo 21 val. bus užsakyti du vilkikai, kurie užtikrins saugų laivo stovėjimą prie krantinės”, – dėstė D.Skabickaitė.

Klaipėdos uosto laivybos taisyklės numato, kad pučiant stipresniam kaip 20 m/s vėjui, dėl laivų plaukimo, švartavimo, atšvartavimo ir peršvartavimo sprendžia uosto kapitonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.