Atliekų rūšiavimas: vyrų ar moterų darbas?

Britų moterys dažniau rūšiuoja namuose susikaupusias šiukšles nei jų partneriai vyrai, atskleidė BusinessWaste.co.uk apklausa. Tačiau ankstesnių apklausų duomenimis, geriausios rūšiuotojos Britanijoje – poros.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 15, 2014, 9:24 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 4:33 AM

Nors Lietuvoje tokie tyrimai neatliekami, puse lūpų kalbama, kad moterys atliekų rūšiavimo ir kitais aplinkosaugos klausimais yra atidesnės.

Britų tyrimai

Praėjusiais metais Didžiojoje Britanijoje atlikta apklausa parodė moterys turinčios gyvenimo partnerį dažniau tinkamai rūšiuoja. Daugiau nei trečdalis (39 procentai) namų ūkių, dalyvavusių apklausoje, nurodė, kad už šiukšlių rūšiavimą yra atsakingos būtent dailiosios lyties atstovės. Tuo tarpu vyrai tokio darbo imasi tik 19 procentų apklaustų namų ūkių. O šiukšles iš namų dažniausiai išneša vyrai. Tai daro net 78 procentų apklaustųjų.

Kiek anksčiau, prieš dvejus metus Didžiojoje Britanijoje Ekonomikos ir socialinių tyrimų tarybos drauge su Esekso universitetu atlikta apklausa taip pat atskleidė, kad vienišos moterys dažniau linkusios rūšiuoti nei vieniši vyrai. Tačiau poros rūšiuoja geriausiai.

Tyrimo metu apklausta du tūkstančiai vienišų vyrų ir moterų bei trys tūkstančiai porų. 65 procentai vienišių rūšiuoja šiukšles taip pat kaip ir 79 procentai porų. Iš tų, kurie gyvena vieni, rūšiuojančios atliekas moterys sudarė 69 procentus respondentų, o vyrai – 58 procentus.

Štai tokia vienos iš ES šalių statistika. Deja, Lietuvoje kol kas tokia dar nerenkama. Tačiau atliekų rūšiavimo sąsajos su lytimi jau pradėtos aptarinėti. Spalio viduryje Aplinkos ministerija ir Lygių galimybių plėtros centras surengė seminarą apie atliekų rūšiavimą bei lyčių lygybę.

Jame dalyvavo darnaus vystymosi ekspertė Audronė Alijošiūtė ir Lygių galimybių plėtros centro ekspertė dr. Margarita Jankauskaitė.

Vyrų vaidmuo svarbus

Dr. Margarita Jankauskaitė lyčių skirtumo aspektu nagrinėjo prieš trejus metus Aplinkosaugos valdymo ir technologijų centro užsakymu rinkos tyrimų įmonės RAIT atliktą Vilniaus ir Alytaus regionų gyventojų reprezentatyvią apklausą. „Vyrai ir moterys yra vienodai pasirengę rūšiuoti atliekas, bet tai daro penkiais procentai daugiau moterų negu vyrų.

Moterims apsisprendžiant rūšiuoti atliekas svarbesnė rašytinė informacija ir televizijos laidos, o vyrams – žinomų visuomenės veikėjų pavyzdžiai, mokslininkų rekomendacijos. Moterims daug labiau negu vyrams rūpi, kad sąvartynai kelia grėsmę sveikatai“, – anksčiau „Lietuvos žinioms“ sakė A.Alijošiūtė.

Pasak ekspertės, vyrai ir moterys nurodo ir skirtingas priežastis, kodėl atliekų nerūšiuoja. Moterys įvardija, kad tam nėra sąlygų, o vyrai nemano, kad tai iš viso reikalinga. Tačiau vyrai vis dėlto nėra „užprogramuoti teršėjai“.

A.Alijošiūtės nuomone, vyrų mąstymas racionalesnis ir jie atliekas suvokia kaip būsimą žaliavą. Tad vyrų vaidmuo rūšiavime ir ypač rūšiavimo politikoje itin svarbus.

Vienodo lyčių pasiskirstymo reikšmė

Kita seminaro viešnia Audronė Alijošiūtė pastebėjo, kad itin svarbus kiek įmanoma vienodesnis lyčių pasiskirstymas. Sprendimų priėmimuose turi būti atsižvelgiama į lyčių klausimą. Ji pateikė pavyzdį: Lietuvoje iš visų atliekų tvarkymo centrų vadovybių tik vienoje yra moteris. Jai antrino ir dr. M. Jankauskaitė „Būtų negerai jeigu šią sistemą (atliekų tvarkymo – autorės pastaba) perimtų vien moterys. Jų kuriama sistema galėtų būti labiau skirta jų lyties atstovėms. Galima teigti, kad dabar sistema yra patogesnė vyrams“, –pastebėjo ekspertė. Vyrų ir moterų poreikiai skirtingi, todėl suprantama, kad skirtingų lyčių atstovai priima skirtingus ir sau naudingus sprendimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.