Kalėdų rytą – vienintelis šansas išvysti gražią baltą žiemą

Artėjant Kalėdoms, orai nė iš tolo neprimena gražios lietuviškos žiemos. Na, tokios, kaip iš atvirukų, su apsnigtais medžiais ir storomis žemę nuklojusiomis pusnimis. Ar Kalėdos tokios ir bus – niūrios, juodai pilkos, su apmirusiais nuogais medžiais, po kojomis žliugsinčiu purvu ir į veidą šlapius neaiškios rūšies kritulius bloškiančiu vėju?

Kalėdos žada viltį ir sinoptikams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kalėdos žada viltį ir sinoptikams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Dec 17, 2014, 5:15 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 11:18 PM

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vyriausioji sinoptikė Izolda Marcinonienė patikino – orai iki Kalėdų išties bus panašūs.

Šiokio tokio atšalimo ir sniegą primenančių kritulių laukiama sekmadienį – po lietingo laikotarpio tai bus pirmas rimtesnis atšalimas, laukiami plikledžiai, šlapdriba. Sekmadienio dieną, pasisukus stipriam šiaurės vakarų vėjui, šlapdriba pereis į sniegą. Pasnigti turėtų net ir Žemaitijoje, kur paprastai būna šilčiausia.

Tačiau ant žemės sniegas ilgai neišsilaikys. Pirmadienio dieną bus itin vėjuota – pajūryje vėjo greitis sieks iki 23 m/s, bet oro temperatūra vėl pereis į teigiamą pusę, vakaruose bus 3-5 laipsniai šilumos, o likusioje Lietuvos dalyje bus artima nuliui.

Jei pirmadienį sniego dar bus kur ne kur likę, antradienį su pietvakarių vėju vėl plūstelėjusi šiluma visas „šalčių pramones“, anot Donelaičio, vėl nuneš „šuniui ant uodegos“ (čia jau anot liaudies). „Nutrūko vadžios – ir vėl iš pradžios“, - liaudies išmintį priminė ir I.Marcinonienė. Ir vėl – lietus, šlapdriba, nešalta net ir naktį.

Antradienį, gruodžio 23-ąją, turėtų būti iki 5 laipsnių šilumos, vėjuota, lietinga. Suprantama, kad iš sekmadienio ir pirmadienio sniego liks tik prisiminimas.

Naktį į trečiadienį, Kūčias, ir toliau „džiugins“ Atlanto siunčiami orai. Bus drėgna ir nešalta, temperatūra naktį svyruos apie nulį. „Kaip šiam metų laikui – tai tikrai aukščiau už normą“, - sakė sinoptikė. O Kūčių dieną, preliminariais duomenimis (patikimos orų prognozės galimos tik 5 dienoms, tad prognozės dar gali keistis), sinoptikai prognozuoja atšalimą.

„Turėtų atsisukti šiaurės vakarų vėjas ir įsiveržti šaltis. Lietų keis šlapdriba ir sniegas, bus vėjuota, apsiniaukę. Temperatūra Kūčių dieną – apie nulį arba neigiama“, - dėstė sinoptikė.

Kūčių dieną bus labai nepalankūs orai keliauti, keliai – pavojingai slidūs. Dėl to patartina, jei tik įmanoma, į svečius nuvykti dar Kūčių išvakarėse, antradienį vakare.

Kalėdų naktis, pagal dabartinius sinoptikų turimus žemėlapius, bus iš tiesų stebuklinga – orų požiūriu nepanaši į kitas pastarojo meto naktis. Užeis 3-8 laipsnių šaltis, šiek tiek pakils slėgis. Kaip ir piešiama kalėdiniuose atvirukuose, iš naktinio dangaus leisis snaigės, kurios neištirps, palietusios žemę.

Tad, jeigu gyvenate ne Vakarų Lietuvoje, atsibudę Kalėdų rytą ir pažvelgę pro langą, greičiausiai pamatysite jau senokai regėtą, bet širdžiai mielą vaizdą – baltai nuklotus laukus ir apsnigtus namų stogus. Nors bus ir vėjuota, temperatūra po šaltos nakties laikysis neigiama – 2-3 laipsniai žemiau nulio.

„O antrąją Kalėdų dieną, penktadienį – vėl naujas ciklonas, ir vėl „daina iš pradžių“. Vėl labai vėjuota, šilta, krituliai iš sniego pereina į šlapdribą ir lietų“, - sakė I.Marcinonienė. Suprantama, iš balto žemės apkloto ir vėl nieko nebeliks.

Tad Šventos Kalėdos – vienintelis šansas atsibudus pro langą pamatyti tikrą, gražią žiemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.