PET ir kiti: ką turime žinoti apie plastiką?

Plastiko atliekos tapo neatsiejamas kasdienės mūsų buities dalimi. Nuo indų iki įrankių, nuo salotų pakuotės iki geriamojo vandens butelių – visur mus lydi įvairios plastiko atmainos. Tačiau gera žinia ta, kad didelę dalį šio tipo atliekų galima efektyviai perdirbti. Žinoma, jei tai įsisąmonina gyventojai ir sugeba atskirti plastiko atliekas.

PET tara turi būti metama ne į bendrųjų atliekų, bet į specialiai plastikui skirtus konteinerius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
PET tara turi būti metama ne į bendrųjų atliekų, bet į specialiai plastikui skirtus konteinerius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Dec 17, 2014, 10:02 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 12:27 AM

Palyginti neseniai plastiką pradėta žymėti tarptautiniais simboliais, o tai palengvina galimybes įsiminti ir atskirti įvairias plastiko rūšis. Šiandien vartotojams reikėtų įsidėmėti itin dažnai buityje aptinkamą plastmasės rūšį – vadinamąjį PET. Tai skaidri plastmasė, kuri naudojama vienkartiniams salotų indeliams, aliejaus, vandens bei vaisvandenių buteliams gaminti. Ši medžiaga dažnai naudojama pakuojant ir ne maisto produktus, nes ji palyginti nebrangi, lengva, be to, ją galima perdirbti.

Perdirbant PET naujų galimų sukurti produktų sąrašas išties įspūdingas: nuo lagaminų, sporto avalynės, audinių, baldų iki automobilių dalių, pramoninių plėvelių ir kitų plačiai buityje pritaikomų produktų. Todėl gyventojams būtina įsiminti, kad PET tara turi būti metama ne į bendrųjų atliekų, bet į specialiai plastikui skirtus konteinerius. Tai gerokai padidina galimybes PET pakuotėms atsidurti ne sąvartyne ir likti gamtoje nesuirus du šimtus metų ar net ilgiau, bet būti perdirbtoms ir vėl tarnauti gyventojų poreikiams. Be to, tai leidžia sutaupyti ir daug energijos. Skaičiuojama, kad perdirbus 1 PET butelį išsaugoma tiek energijos, kiek jos pakaktų 6 W elektros lemputei šviesti net 6 valandas.

Kitos, kiek rečiau kasdienėje buityje aptinkamos plastiko rūšys taip pat gali būti perdirbamos. Pavyzdžiui, HDPE – didelio tankio polietilenas – naudojamas gaminant butelius pienui ir jo produktams, cheminiams valikliams, taip pat gaminant šiukšlių maišus. Perdirbus šio tipo plastiką gaminami drenažo vamzdžiai, lauko baldai, rašikliai.

PVC, dar vadinamas vinilu, naudojamas gaminant vamzdžius, langų ir durų rėmus, vonios užuolaidas. Šio tipo plastikas yra ypač kenksmingas aplinkai jį deginant: tada susidaro medžiagos, pasižyminčios itin aukštu kancerogeniškumu. Tačiau ir PVC galima sėkmingai perdirbti ir iš jo pagaminti dailylentes, grindlentes, kabelius, segtuvus.

Dar viena plastmasės rūšis – polipropilenas, arba vadinamasis PP, buityje dažniausiai sutinkamas butelių kamštukuose, stalo įrankiuose, margarino pakuotėse. Ši medžiaga pasižymi itin dideliu atsparumu karščiams. Perdirbus šio tipo plastiką gaminami šluotos ir šepečiai, dviračių stovai, konteineriai, grėbliai.

Specialistai primena, kad mesti plastiko atliekas būtina į būtent tam skirtus konteinerius. Į juos metant plastikinius butelius juos rekomenduojama suspausti, nes taip šio tipo atliekos konteineriuose užims kur kas mažiau vietos.

Besibaiminančius dėl galimo plastiko atliekų poveikio sveikatai specialistai įspėja šio tipo pakuotes ar iš perdirbto plastiko pagamintus gaminius naudoti pagal paskirtį. Be to, reikėtų atsikratyti plastiko pakuočių, pavyzdžiui, įvairių maisto laikymo dėžučių, jeigu jų paviršius yra subraižytas ar kitaip sugadintas. Tokiuose įbrėžimuose paprastai linkę kauptis bakterijos. Todėl atitarnavusias plastiko pakuotes verčiau ne kaupti virtuvės spintelėse, bet išmesti plastiko atliekų konteineriuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.