Medicininės atliekos: vaistai – į vaistines, o maisto papildai?

Pasibaigusio galiojimo termino vaistai, pasenę maisto papildai, panaudota medicininė įranga – suprantama, šių medicininių priemonių negalima mesti į buitinių atliekų konteinerį. Tačiau kaip taisyklingai jomis atsikratyti, nekeliant pavojaus sau ir aplinkiniams?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 18, 2014, 4:13 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 9:24 PM

Seni vaistai atgal pardavėjams

Medicininės atliekos – tai pavojingos ir nepavojingos žmonių sveikatos priežiūros ir su ja susijusių mokslinių tyrimų atliekos. Jų tvarkymas asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros įstaigose reglamentuojamas. Tačiau kaip teisingai su jomis tvarkytis namuose žino ne visi. Medikamentų, kurių galiojimo laikas pasibaigęs, nerekomenduojama laikyti namuose. Netyčia suvartojus tokių vaistų galima apsinuodyti ir stipriai pakenkti sveikatai. Medikamentų jokiu būdu negalima mesti į buitinių atliekų ar kokį kitą, pavyzdžiui, antrinėms žaliavoms skirtą konteinerį. Taip pat negalima nuleisti į klozetą.

Bendruoju telefonu atsiliepęs pavojingų ir nepavojingų atliekų tvarkymo įmonės „Toksika“ atstovas patikino, kad vaistus privalo priimti visos vaistinės: „Pasibaigusio galiojimo medikamentus galite ir turite pristatyti į vaistinę. Nesvarbu į kokią, nes pagal „Naikintinų kontroliuojamų vaistinių preparatų surinkimo vaistinėse tvarkos aprašą“, tai turi daryti ir sėkmingai daro visos įstaigos. Vaistai iš jūsų bus priimami nemokamai.“ Iš vaistinių tokius medikamentus surenka specialios atliekų tvarkymo įmonės, užsiimančios medicininių ir kitų pavojingų atliekų tvarkymu.

Maisto papildai = vaistai?

O kokia situacija su maisto papildais? Jie priskirtini prie medikamentų? Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė, žurnalistams ankščiau yra sakiusi, kad maisto papildus galima priskirti maisto produktams. Pasenę jie, kaip ir maisto atliekos, turėtų keliauti į bendrą komunalinių atliekų konteinerį.

Medicininė įranga tik į stambiagabarites aikšteles

Kitaip yra su panaudota medicinine įranga. Ji pavojinga žmonėms, kadangi galimas infekcijos pavojus. Pavojingiausios medicininės atliekos – aštrūs daiktai. Pavyzdžiui, švirkštai, adatų turinčios lašelinių sistemos ir panašiai. Tokios atliekos gali būti užkrėstos ir, patekusios į netinkamas vietas, netinkamai sutvarkytos, kelti užsikrėtimo sudėtingomis ligomis riziką.Todėl panaudotą medicininę įrangą griežtai draudžiama išmesti į konteinerį. Ji kelia pavojų ne tik atliekų tvarkytojams, tačiau ir kitiems gyventojams.

Tokių atliekų iš žmonių niekas nesurenka, tad jie turi tuo pasirūpinti patys, veždami į regiono atliekų tvarkymo centrų įrengtas didžiųjų atliekų surinkimo aikšteles. Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Leonas Leikus spaudai yra teigęs, jog būtent ten saugiausia pristatyti pavojingą medicininę įrangą: „Priimame visus vaistus, kurių galiojimo terminas pasibaigęs. Ir maisto papildus. Ir panaudotus medicininius prietaisus. Jų pristatymas gyventojams nekainuoja. Medicinines atliekas sudedame į atskiras dėžes ir pagal susitarimą atiduodame utilizuoti specialiai tuo užsiimančiai įmonėms.“

Jei sveikatos priežiūros paslaugas teikia gydytojai ar slaugytojai namuose, susidariusias medicinines atliekas jie turi patys surinkti ir išsivežti į sveikatos priežiūros įstaigą, kurioje jos būna nukenksminamos arba saugomos iki atidavimo deginti.

Medicininių atliekų tvarkymo metodiniuose nurodymuose rašoma, jog būtent deginimas yra efektyviausias medicininių atliekų šalinimo būdas.

Taigi, viską apibendrinant – pasenusius medikamentus žmonės turi pristatyti į bet kurią vaistinę, panaudotą medicininę įrangą pristatyti į didžiųjų atliekų tvarkymo aikšteles, o maisto papildus gali ramiai mesti į buitinių atliekų konteinerį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.